A study to measure some biochemical variables and the level of concentration of creatine phosphokinase (CPK) in people with heart disease in Kirkuk governorate
Kerkük vilayetinde kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda bazı biyokimyasal değişkenlerin ölçülmesi
  1. Tez No: 779259
  2. Yazar: KHALEEL IBRAHIM KHALEEL KHALEEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VOLKAN EYÜPOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ NADİA AHMED SALEH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: LDL, HDL, Phosphokinase, Heart disease, CPK, LDL, HDL, Fosfokinaz, Kalp hastalığı, CPK
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
The goal of the study is to determine the role of the creatine phosphokinase (CPK) enzyme, troponin cTnI, and some biochemical variables in patients with heart disease at Kirkuk General Hospital and Hawija General Hospital, and to compare the results of these patients to the results of a healthy control group to see if there are any significant differences between the biochemical variables. From the beginning of November 2021 to the end of March 2022, the study included (50) patients in the intensive care unit (ICU) and (50) healthy adults as a control group. Troponin I and several biochemical variables were measured as part of the research. When the findings were compared, the following was discovered: Magnesium measurement, as it was found that there is a significant decrease in patients High-density lipoprotein HDL, as well as low-density lipoprotein (LDL) showed a significant decrease in patients when compared. Troponin in heart patients compared with the control group (the healthy ones), where there was a significant increase in the patients. Creatine kinase levels showed a significant increase in patients compared to healthy controls
Özet (Çeviri)
Bu çalışmanın amacı, Kerkük Devlet Hastanesi ve Hawija Genel Hastanesi'nde kalp hastalığı olan hastalarda kreatin fosfokinaz (CPK) enzimi, troponin cTnI ve bazı biyokimyasal değişkenlerin rolünü belirlemek ve bu hastaların sonuçlarını kreatin fosfokinaz (CPK) enzimi, troponin cTnI ve bazı biyokimyasal değişkenler ile karşılaştırmaktır. Biyokimyasal değişkenler arasında anlamlı bir fark olup olmadığını görmek için sağlıklı bir kontrol grubunun sonuçları. Kasım 2021'in başından Mart 2022'nin sonuna kadar, çalışmaya (50) yoğun bakım ünitesindeki (YBÜ) hasta ve (50) sağlıklı yetişkin kontrol grubu olarak dahil edildi. Troponin I ve çeşitli biyokimyasal değişkenler araştırmanın bir parçası olarak ölçüldü. Bulgular karşılaştırıldığında, aşağıdakiler keşfedildi: Hastalarda magnezyum ölçümünde olduğu gibi anlamlı azalma olduğu belirlendi. Yüksek yoğunluklu lipoprotein HDL'nin yanı sıra düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) hastalarda kıyaslandığında önemli bir düşüş gösterdi. Troponin, kalp hastalarında kontrol grubu (sağlıklı olanlar) ile karşılaştırıldığında, hastalarda anlamlı bir artış oldu. Kreatin kinaz seviyeleri, sağlıklı kontrollere kıyasla hastalarda önemli bir artış gösterdi