İçmesuyu arıtma tesislerinde etkin proje yönetimi: Ordu Gölköy İçme Suyu Arıtma Tesisi örneği
Effective project management in drinking water treatment facilities: Case of Ordu Gölkoy Drinking Water Treatment plant
  1. Tez No: 779615
  2. Yazar: MUSTAFA KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİM SERKAN NAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fine Kinney metodu, İçmesuyu arıtma tesisi, Optimizasyon, Proje yönetimi, Proje yönetiminde iş programı, Fine Kinney Method, Drinking water treatment plant, Optimization, Project management, Work program in project management
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Geniş yerleşimler ve fazla nüfusların ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde kullanıcılara ulaştırılabilmesi için, her geçen gün daha fazla miktarda, kaliteli ve güvenilir içme suyunun, etkin ve verimli içme suyu arıtma tesislerinin arıtımından geçirilmesi gerekmektedir. Bu tez çalışmasında bu ihtiyacı karşılamaya yönelik olarak daha etkin ve verimli çalışabilecek içme suyu arıtma tesislerinin optimum proses seçimlerine dayalı proje yönetiminin nasıl yapılması gerektiği değerlendirilmektedir. Çalışma kapsamında en son güncel mevzuat verileri incelenmekte, özgün değer açısından mevcut Gölköy ve Gürgentepe İlçeleri İçme Suyu Arıtma Tesisi özelinde; kapsam yönetimi, iletişim yönetimi, bütçe yönetimi, zaman yönetimi, tedarik yönetimi, insan kaynakları yönetimi, risk yönetimi, kalite yönetimi, paydaş yönetimi ve entegrasyon yönetimi olmak üzere yönetim açısından proje adımları ile bu adımlara bağlı olarak; kapasite kullanım oranı, iş sağlığı ve güvenliği açısından Fine Kinney Metodu ile risk değerlendirmesi, tesisin yıllara göre arıtma veriminin değerlendirilmesi, mevcut tesislerin inşaat-mekanik ve elektrik güncel maliyetinin hesaplanması, fayda-maliyet analizleri ile tesisin yapım ve işletme maliyetlerinin su bütçesiyle amortismanı, maliyet analizlerinin zamana dayalı yapım ve işletme giderlerinin değerlendirilmesi ve mevcut içme suyu arıtma tesislerinin yenilenmesi veya optimizasyonu açısından durum analizleri yapılarak etkin proje yönetimi irdelenmektedir. Ayrıca kamu kaynaklarının etkili ve verimli kullanılması adına; yeni yapılacak olan içme suyu arıtma tesislerinde en son yayımlanan mevzuat esas ve normlarına dayalı optimum proses seçimi yapılarak, uygulamalardaki farklılığın önüne geçilmesi ve verimli proje yönetiminin sağlanması amaçlanmaktadır. Mevcut içme suyu arıtma tesislerinde ise bu tür proje yönetimlerinin; bu tesislerin yenilenmesi veya optimizasyonu sırasında durum analizleri yapılarak sınırlı ekonomik kaynakların kamu yatırımlarında daha etkin ve verimli kullanılması açısından öngörü ve fayda sağlayacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In order to meet the needs of large settlements and high population, increasingly amount of drinking water needs to be treated in effective and efficient plants which are qualified and reliable. In this study, it is examined how the project management based on the optimum process selections of drinking water treatment plants that can work more effectively and efficiently to meet this need. By utilizing the current legislation, specific to Gölköy and Gürgentepe Drinking Water Treatment Plants, project management stages are examined in the context of scope, communication, budget, time, supply chain, human resources, risk, quality, stakeholder, and integration. In addition, effective project management is examined by making situational analyses in terms of risk assessment with the Fine Kinney Method in terms of capacity utilization rate, occupational health and safety, evaluation of the treatment efficiency of the plants over the years, calculation of the current construction-mechanical and electricity costs, evaluation of cost analyses based on time of construction and operating costs, and renewal or optimization of existing drinking water treatment plants. Moreover, in the new projects, it is aimed to choose the optimum process based on the current regulations and to ensure efficient project management in order to use public resources effectively and efficiently. It is considered that the project managements will provide insight and benefit in terms of more effective and efficient use of limited economic resources by conducting a situation analysis during the renewal or optimization of existing plants.