Şehir içmesuyu arıtma tesislerinde çamur atıklarının değerlendirme yollarının araştırılması
- Tez No: 58302
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ATAKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Municipal water treatment plants, the sludge, chemical structure, biological effect
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ŞEHİR İÇME SUYU ARITMA TESİSLERİNDE ÇAMUR ATIKLARININ DE?ERLENDİRME YOLLARININ ARAŞTIRILMASI Gülşin UÇAR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Analitik Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Orhan ATAKOL 1997, Sayfa: 49 Jüri:Prof. Dr. Esma KILIÇ Prof. Dr. Fitnat KÖSEO?LU Doç. Dr. Orhan ATAKOL Bu çalışmada, Ankara İvedik İçme Suyu Arıtma tesislerinde suyun arıtma işlemi sonucunda atık olarak ele geçen jelimsi çamurun kimyasal yapısı araştırılmıştır. Kimyasal analizler hem klasik hemde Atomik Absorpsiyon yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Tarımsal açıdan mahsurunun olup olmadığı sera deneyleri yapılarak araştırılmıştır. Araştırma sonucunda atık çamurun ana bileşeni Al(OH)3 olup zaman içinde suyunu kaybederek okside dönüşmekte ve taşlaşmaktadır. Saksı deneylerine bakılırsa atık çamur içinde çimlenme olabilmekte ancak kontrol grupları ile karşılaştırıldığında çimlenme süresinin uzadığı kök ve yaprak boyunun kısaldığı görülmektedir. Bu atık çamurun çevreye kirletici etkisi olmadığı gibi pek bitki dostu da değildir. Ayrıca Al(OH)3 jelinin çökmesini hızlandırmak amacıyla ilave edilen polielektrolitin çimlenmeye etkisi olmadığı gibi yararlı olacağı düşüncesi ortaya çıkmıştır. Su arıtma tesislerinde en yüklü masraf A12(S04)3 için harcandığından dolayı, yüksek %'de Al bulunduran bu atık çamurdan yeniden A12(S04)3 eldesi araştırılmalıdır. ANAHTAR KELİMELER: İçme suyu arıtma sistemleri, atık çamur, kimyasal yapı, biyolojik etki.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis INVESTIGATION ON THE SLUDGE FROM MUNICIPAL WATER TREATMENT PLANTS FOR POSSIBLE UTILIZATION Gülşin UÇAR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Analytic Chemical Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Orhan ATAKOL 1997, Page: 49 Jury: Prof. Dr. Esma KILIÇ Prof. Dr. Fitnat KÖSEO?LU Assoc. Prof. Dr. Orhan ATAKOL In this study, the sludge chemical structure from Ankara İvedik municipal water treatment plants was investigated. Chemical analysis were done by both classical and Atomic Absorption methods. Greenhouse experiments were carried out to find out if there was any agricultural effect. As a result of the study, it was found out that Al(OH)3 was the main compenent of the sludge mud and it loses its water in time turning into A1203 and becoming stony. The results of the pot experiments proved that grass can grow in this mud however compared to the control groups it takes longer for the grass J:o grow and it has shorter roats and leaves. Although this sludge mud is not dangerous for the environment, it is not plant friendly either. Furthermore, the polielectrolitin which was added to faster the sedimentation of the Al(OH)3jell, was founded not to have any effect on the grawing grass but can be helpful. As the highest expence in water treatment plants go for A12(S04)3, how A12(S04)3 can be obtained from this sludge mud is highly concentrated with Al ; should also be investigated.