Serbest dişeti grefti uygulamarında trehaloz solüsyonunun sıçanlarda doku iyileşmesi üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of trehalose solution on tissue healing in rats in free gingival graft applications
- Tez No: 779650
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Histoloji ve Embriyoloji, Dentistry, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Rat, Serbest Dişeti Grefti Verici Bölge, Trehaloz, Yara iyileşmesi, Free Gingival Graft's Donor Site, Rat, Trehalose, Wound Healing lacaktır
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Trehalozun antiinflamatuar bir etkisi olduğu. iltihap tedavisi ve yara iyileşmesi için yeni bir terapötik yaklaşım olabileceği öne sürülmüştür. Çalışmamızın amacı ratlarda serbest dişeti grefti için doku aldığımız verici bölgede trehalozu solüsyon olarak uygulayarak bölgedeki yara iyileşmesine katkısı olup olmadığını ve apoptozise neden olup olmadığını tespit etmektir. Çalışmaya ağırlıkları 250-350 gr arasında değişen 60 adet Wistar Albino cinsi dişi ratla başlanmıştır. Hayvanlar kontrol ve deney grubu (sdg verici bölgesine trehaloz solüsyonu uygulanan ratlar) olarak rastgele iki ana gruba ayrılmıştır. Bu iki ana grup da 3 er adet alt gruba ayrılmıştır. Bu gruplar ise deney grubu erken yara iyileşmesi (3.gün), kontrol grubu erken yara iyileşmesi (3.gün), deney grubu geç yara iyileşmesi (7.gün), kontrol grubu geç yara iyileşmesi (7. gün), deney grubu maturasyon safhası (21.gün) ve kontrol grubu maturasyon safhası (21. gün) olmak üzere 3 er gruba ayrılacağından çalışmamız alt grupları ile birlikte 6 gruba ayrılarak çalışmaya başlanmıştır.Bakılan parametreler arasında epitelizasyon, bağ dokuya infiltrasyon, kollajen mktarı, yara genişliği ve yara derinliği bakımından test ve kontrol grupları arasında özellikle 7 ve 21. günde anlamlı fark bulunmuştur. Keratinizasyon da ise anlamlılık düzeyinde fark yoktur. Bunun yanı sıra proliferatif belirteç olan Ki67 salgılanması, sitokeratin15 (CK15), sitokeratin6 (CK6), değerlerinde anlamlı fark mevcuttur. Ayrıca apoptotik hücrelerin azlığı da anlamlılık düzeyinde sonuçlara yansımıştır.Histolojik çalışma sonuçları trehalozun yara iyileşmesini hızlandırması ve dokunun maturasyonu için potansiyeli olan bir materyal olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
It has been suggested that trehalose has an anti-inflammatory effect and may be a new therapeutic approach for the treatment of inflammation and wound healing. The aim of our study is to determine whether it contributes to wound healing and causes apoptosis by applying trehalose as a solution in the donor area for free gingival graft in rats.The study was started with 60 Wistar Albino female rats weighing between 250-350 gr. Animals were randomly divided into two main groups as control group and experimental group (rats treated with trehalose solution to the sdg donor area). These two main groups are divided into 3 subgroups each. These groups are the experimental group early wound healing (3rd day), the control group early wound healing (3rd day), the experimental group late wound healing (7th day), the control group late wound healing (7th day), the experimental group maturation. Since the study will be divided into 3 groups, each phase (21.day) and the control group maturation phase (21.day), our study began by dividing it into 6 groups with its subgroups.Among the parameters examined, there was a significant difference between the test and control groups, especially at the 7th and 21st days, in terms of epithelialization, infiltration into the connective tissue, amount of collagen, wound width and wound depth. There is no difference in the level of significance in keratinization. In addition, there is a significant difference in the secretion of Ki67, which is a proliferative marker, cytokeratin15 (CK15), cytokeratin6 (CK6) values. In addition, the scarcity of apoptotic cells was also reflected in the results at the level of significance. Histological study results show that trehalose is a material with potential to accelerate wound healing and tissue maturation.