Yoğun bakım hastalarında müzik terapinin ağrı ve anksiyete üzerine etkisi
Effect of music therapy on pain and anxiety in intensive care patients
  1. Tez No: 779683
  2. Yazar: FATİH BÜDÜŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜBRA GÖKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, anjiyografi, anksiyete, hemşirelik, müzik terapi, Pain, angiography, anxiety, nursing, music therapy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışma, koroner anjiyografi sonrası yoğun bakımda yatan hastalarda müzik terapinin gelişen ağrı ve anksiyete üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma, Nisan 2021-Ocak 2023 arasında Bingöl Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesinin Koroner Yoğun Bakım Biriminde tedavi gören hastalarla paralel randomize kontrollü deneysel modelde yapılmıştır. Koroner anjiyografi olan 60 hasta randomizasyonla deney (n=30) ve kontrol (n=30) gruplarına atanmıştır. Verilerin toplanmasında“Kişisel Veri Formu”,“Ağrı Vizuel Analog Skalası (AğrıVAS)”,“Anksiyete Vizuel Analog Skalası (Anksiyete-VAS)”ve“Richmond Ajitasyon ve Sedasyon Skalası (RASS)”kullanılmıştır. Verilerin analizinde Ki-Kare, bağımsız gruplarda t testi ve tekrarlayan ölçümlerde ANOVA kullanılmıştır. Bulgular: Deney grubunda yer alan hastaların ağrı, anksiyete, ajitasyon ve sedasyon düzeylerindeki azalmanın istatistiksel olarak anlamlı olduğu (p0.05). Müzik terapi uygulamasının hastaların ağrısında %70.4, anksiyetesinde %64.6 ve ajitasyon ve sedasyonlarında ise %72.2 düzeyinde anlamlı ve geniş bir etki oluşturduğu belirlenmiştir. Sonuç: Yapılan araştırmada müzik terapinin koroner anjiyografi olan hastaların ağrı, anksiyete, ajitasyon ve sedasyon düzeylerini geniş etki oluşturarak azalttığı bulunmuştur. Müzik terapinin koroner anjiyografi sonrasında yoğun bakımda hemşirelik girişimi olarak kullanılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the effect of music therapy on developing pain and anxiety in patients in intensive care unit after coronary angiography. Material and method: The study was conducted in a parallel randomized controlled experimental model with patients treated in the Coronary Intensive Care Unit of Bingöl State Hospital Intensive Care Unit between April 2021 and January 2023. 60 patients with coronary angiography were randomized and assigned to the experimental (n=30) and control (n=30) groups. In the collection of the data,“Personal Data Form”,“Ağrı Vizuel Analog Scale (Ağrı-VAS)”,“Anxiety Vizuel Analog Scale (Anxiety-VAS)”and“Richmond Agitation and Sedation Scale (RASS)”were used. Chi-Square was used in the analysis of the data, t test in independent groups and ANOVA was used in repetitive measurements Results: The decrease in pain, anxiety, agitation and sedation levels of the patients in the experimental group was statistically significant (p0.05). It was determined that music therapy application had a significant and wide effect on 70.4% of patients' pain, 64.6% of anxiety and 72.2% of their agitation and sedation. Conclusion: In the research, it was found that music therapy reduced the pain, anxiety, agitation and sedation levels of patients with coronary angiography with a wide effect. It is recommended to use music therapy as a nursing intervention in intensive care unit after coronary angiography.