Türkçe eğitimi için yeni bir masal türü: Anti masallar ve anlatıların anti masal bağlamında yeniden üretimi
A new type of fairy tales for Turkish education: Anti tales and the reproduction of narratives in context of anti tales
  1. Tez No: 779765
  2. Yazar: MEHMET MİÇOOĞULLARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REZAN KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anti masal, Türkçe eğitimi, Kurmaca metin, Yeniden üretim, Anti tale, Turkish education, Fictional text, Reproduction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Masallar; kültürden kültüre, coğrafyadan coğrafyaya aktarılan ve toplum hafızasına yerleşerek yayılan türler olmalarının yanı sıra edebiyat-toplum ekseninde kültürel birtakım kodların ortaya konmasında da birer araç niteliğindedir. Yüzyıllardır derlenen masallar, üretimi olduğu ideolojilerin devamlılığını sağlamada önemli bir yere sahiptir. Toplumdaki baskın ideolojinin bahşettiği cinsiyet rolleri de masallar aracılığıyla yayılagelir. Bu açıdan bakıldığında masallar, gerek sahip oldukları gizil sembol ve iletilerle gerekse toplumsal cinsiyet rollerin aktarımı ile yeniden okumalara müsait ve irdelenebilir nitelikleri de bünyesinde barındırır. Anti masallar ise sahip oldukları söylem ile anlatılardaki geleneksel ileti ve rollere karşı yeni anlamlar üretir. Masallardaki gelenekselliğe karşın değişen dünya düzeninde rolleri geliştirir, değiştirir; gizil anlam ve sembolleri ifşa eder. Çalışma bir giriş ve dört ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın kuramsal çerçevesinden bahsedilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde masal kavramı üzerinden işlevleri sıralanmıştır. Akabinde geleneksel masallarda yer alan sembol ve iletiler ile toplumsal cinsiyet rolleri alt başlıklara ayrılarak irdelenmiştir. İkinci bölümde anti masal, bir tür olarak ele alınmış; seçili anti masal örnekleri, olay örgüleri ve özne-eylem tabloları eşliğinde sunulmuştur. İkinci bölümün sonuç kısmında ise geleneksel masallar ile anti masal örnekleri arasındaki farklılıkları somutlaştırmak adına alıntı cümleler eşliğinde karşılaştırmalara gidilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümü anlatıların anti masal bağlamında yeniden üretimine ayrılmıştır. Değerlendirmelerden elde edilen sonuçlara, tartışmaya ve önerilere ayrıca yer verilmiştir. Tarafımızca altı adet eser, anti masal türüne uygun şekilde kaleme alınmıştır. Çalışmanın sonunda masallarda yer alan cinsiyet rollerine ilişkin kültürel simgeler ortaya konmuştur. Anti masal türünün dönüştürücü işlevi ile cinsiyet rollerine ilişkin standartların birer dayatma olduğu saptanmıştır. Anti masal türündeki eserlerin değişen dünya düzeninde ders kitaplarında yer alabileceği de ayrıca önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Fairy tales are genres that are transferred from culture to culture, from geography to geography and spread by settling in the memory of society, as well as being a tool for revealing a number of cultural codes on the literary-social axis. Fairy tales compiled over the centuries have an important place in ensuring the continuity of the ideologies in which they are produced. Gender roles, which are endowed with the dominant ideology in society, can also be spread through fairy tales. From this point of view, fairy tales, both with the hidden symbols and messages they have, and with the transfer of gender roles, also contain qualities that are available for re-reading and can be examined. Anti tales, on the other hand, produce new meanings against the traditional messages and roles in narratives with the discourse they have. Despite the conventionality in fairy tales, it develops, changes roles in the changing world order; reveals hidden meanings and symbols. The study consists of an introduction and four main parts. In the introductory section, the theoretical framework of the study is mentioned. In the first part of the study, its functions are listed over the concept of fairy tale. After that, the symbols and messages contained in traditional fairy tales and gender roles were examined by dividing them into subheadings. In the second part, anti tale is handled as a literary genre; selected examples of anti tales are presented with plots and subject-action tables. In the conclusion part of the second part, comparisons were made with quotation sentences in order to embody the differences between traditional tales and anti tale examples. The third part of the work is devoted to the reproduction of narratives in the context of anti tales. In the fourth part, the results obtained from the evaluations, discussion and suggestions are also included. Six works were written by us in accordance with the type of anti tales. In this study, cultural symbols related to gender roles in fairy tales were revealed. It has been determined that the transformative function of the anti tale genre and the standards related to gender roles are impositions. It is also suggested that works in the genre of anti tales can be included in textbooks on the changing world order.