Gestasyonel Diyabetes Mellitus'lu gebelerde serum Isthmin-1 düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum Isthmin-1 levels in pregnancy diagnosis of Gestational Diabetes Mellitus
  1. Tez No: 779812
  2. Yazar: ZEYNEP ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT MUHCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gestational Diabetes Mellitus, Isthmin 1(ISM1), adipokin, Gestational Diabetes Mellitus, Isthmin 1, adipokine
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmada, primer adipositler tarafından üretilen, adipoz dokudan glikoz alımını arttırırken hepatositlerde lipid üretimini azaltan, yokluğunda glikoz toleransının bozulduğu Isthmin 1 (ISM1) molekülü ile Gestasyonel Diyabetes Mellitus (GDM) arasındaki ilişki incelendi. ISM1 molekülünün GDM tanısında kullanımı ve perinatal sonuçlarla ilişkisi incelendi. Materyal ve Metod: Bu prospektif vaka kontrol çalışmasında, 15/03/2022 – 15/12/2022 tarihleri arasındaki 9 aylık süre içerisinde, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne başvuran ve çalışmanın kabul kriterlerine uyan 75 gr Oral Glikoz Tolerans Testi (OGTT) sonucuna göre GDM tanısı almış olan 40 gebe çalışma grubunu ve 75 gr OGTT sonucu normal sınırlarda çıkan 40 gebe de kontrol grubunu oluşturdu. Çalışmaya sigara içmeyen, kronik hastalığı olmayan, 24-28 gebelik haftasındaki, 20-40 yaş aralığında olan, tekil gebeliğe sahip 80 gebe dahil edildi. Katılımcılardan 8 saatlik gece açlığını takiben sabah kan örneği alınarak ISM1, açlık kan şekeri (AKŞ), açlık insülini, total kolesterol, HDL, LDL, TG, hsCRP, HbA1c, HOMA-IR düzeyi bakıldı. ISM1 için antikoagülan içermeyen tüpe alınan 5 cc lik kan numuneleri 2 saat oda ısında bekletildikten sonra 1000 devirde 20 dk santrifüj edildi. Santrifüj sonrası elde edilen serum örnekleri ependorflara alındı ve -80 °C'de saklandı. Tüm örnekler toplandıktan sonra soğuk zincir ile ISM1 düzeylerinin bakılacak olduğu laboratuvara transfer edildi. Tüm katılımcılardan alınan kan örneklerindeki ISM1 konsantrasyonları Enzyme-Linked Immunsorbent Assay (ELİSA) kullanılarak Human ISM1 (ISM1) ELISA kiti ile çalışıldı. Çalışmaya katılan gebelere eş zamanlı subkutan yağ dokusu (SAT) ve visseral yağ dokusu (VAT) ölçümleri yapıldı. Çalışma grubundaki ve kontrol grubundaki hastalar doğuma kadar takip edildi ve her iki grup ISM1 ve perinatal sonuçlar açısından karşılaştırıldı. Bulgular: GDM olan ve olmayan grup anne yaşı, gravida, parite, vücut kitle indeksi (VKİ), gebelikte alınan kilo, ailede GDM öyküsü, kişinin kendisinde Polikistik Over Sendromu (PCOS) durumu benzerdi (p>0,05). GDM olan grupta 75 gr OGTT yükleme 0. Saat, 1. Saat ve 2. Saatte bakılan kan glikoz düzeyleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p0,05). GDM olan grupta doğum haftası kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı küçükken, doğum ağırlığı anlamlı olarak büyüktü (p=0,009, p=0,028, sırasıyla). 1. dakika Apgar skoru her iki grupta benzerken, 5. dakika Apgar skoru GDM grubunda daha yüksekti (p=0,890, p=0,028, sırasıyla). Her iki grup perinatal komplikasyonlar açısından ve yeni doğan yoğun bakım ünitesi (YDYBÜ) yatışı açısından benzerdi (p>0,05). Her iki grup ISM1 düzeyi için kan alınan gebelik haftası açısından benzerdi (p=0,253). GDM olan grupta maternal serum median ISM1 düzeyi kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek tespit edildi (3243,94 pg/ml, 2785,29 pg/ml, sırası ile p=0,026). GDM olan grup diyet yapan ve insülin kullanan olmak üzere iki gruba ayrıldı. GDM'si olan 40 hastanın 36'sı doğuma kadar diyet yaptı, 4'ü ise insülin kullandı. Kontrol grubu ile bu iki grup karşılaştırıldığında kan alınan gebelik haftası üç grupta da benzerdi (p=0,147). İnsülin kullanan GDM grubunda ISM1 düzeyi 3051,77 pg/ml olarak saptanırken, diyet yapan GDM grubunda ISM1 düzeyi 3257.67 pg/ml saptandı. Üç grup arasında ISM1 düzeyi açısından anlamlı fark olmadığı saptandı (p = 0,702). Gebelikte maternal serum ISM1 konsantrasyonunun GDM'yi öngörme açısından değerini belirlemek için ROC analizi yapıldı. GDM tahmini için maternal serum ISM1'in AUC analizi 0,645 (p = 0,026, %95 GA = 0,523- 0,766). Maternal serum ISM1 konsantrasyonunun GDM tanısı için optimal eşik değeri %62,5 sensitivite ve %62,5 spesifite ile 3124,415 pg/ml olarak tespit edildi. Sonuç: Literatürde insülin direnci ve DM ile ilişkili olduğu gösterilen ISM1 molekülü özellikle gebeliğinde OGTT yaptırmak istemeyen hastalar için GDM taramasında kullanılabilecek gelecek vaad eden bir molekül olduğunu düşünmekteyiz. Gebelikte GDM taraması amacı ile ISM1 molekülünün klinik kullanıma girebilmesi için büyük hasta serili randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the relationship between Isthmin 1 (ISM1) molecule, which is produced by primary adipocytes, increases glucose uptake from adipose tissue, decreases lipid production in hepatocytes, and in the absence of which glucose tolerance is impaired, and Gestational Diabetes Mellitus (GDM) was investigated. The use of the ISM1 molecule in the diagnosis of GDM and its relationship with perinatal outcomes were examined. Material and Method: In this prospective case-control study, during the 9-month period between 15/03/2022 – 15/12/2022, 40 pregnant women who applied to the Health Sciences University Ümraniye Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic and met the acceptance criteria of the study and were diagnosed with GDM according to the 75 g Oral Glucose Tolerance Test (OGTT) results formed the study group and 40 pregnant women who applied to the Health Sciences University Ümraniye Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic and met the acceptance criteria of the study and whose 75-g OGTT results were within normal limits constituted the control group. A total of 80 pregnant women who were non-smokers, had no chronic disease, were at 24-28 weeks of gestation, were between 20-40 years of age and had a single pregnancy were included in the study. After an 8-hour night fasting, morning blood samples were taken from the participants, and their ISM1, fasting blood glucose (FBC), fasting insulin, total cholesterol, HDL, LDL, TG, hsCRP, HbA1c, HOMA-IR levels were measured. For ISM1, 5 cc blood samples taken into a tube without anticoagulant were kept at room temperature for 2 hours and then centrifuged at 1000 rpm for 20 minutes. Serum samples obtained after centrifugation were taken into eppendorfs and stored at -80 °C. After all the samples were collected, they were transferred to the laboratory where ISM1 levels would be examined by cold chain. ISM1 concentrations in blood samples taken from all participants were studied with the Human ISM1 (ISM1) ELISA kit using Enzyme-Linked Immunsorbent Assay (ELISA). Simultaneous subcutaneous adipose tissue (SAT) and visceral adipose tissue (VAT) measurements were made in the pregnant women who participated in the study. The patients in the study group and the control group were followed up until delivery, and both groups were compared in terms of ISM1 and perinatal outcomes. Results: Maternal age, gravida, parity, body mass index (BMI), weight gained during pregnancy, family history of GDM, and the individual's Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) status were similar in the group with and without GDM (p>0.05). In the group with GDM, 75 g OGTT loading was found to be statistically significantly higher than the control group at 0. Hour, 1. Hour and 2. Hour blood glucose levels (p0.05). While the week of birth was statistically significantly lower in the group with GDM compared to the control group, the birth weight was significantly higher (p=0.009, p=0.028, respectively). While the 1st minute Apgar score was similar in both groups, the 5th minute Apgar score was higher in the GDM group (p=0.890, p=0.028, respectively). Both groups were similar in terms of perinatal complications and neonatal intensive care unit (NICU) admission (p>0.05). Both groups were similar in terms of gestational week for ISM1 level (p=0.253). In the group with GDM, the maternal serum median ISM1 level was found to be statistically significantly higher than the control group (3243.94 pg/ml, 2785.29 pg/ml, respectively p=0.026). The group with GDM was divided into two groups as dieters and insulin users. Of the 40 patients with GDM, 36 dieted until delivery, and 4 used insulin. When these two groups were compared with the control group, the gestational week at which blood was drawn was similar in all three groups (p=0.147). While the ISM1 level was found to be 3051.77 pg/ml in the GDM group using insulin, the ISM1 level was found to be 3257.67 pg/ml in the dieting GDM group.There was no significant difference between the three groups in terms of ISM1 level (p = 0.702). ROC analysis was performed to determine the value of maternal serum ISM1 concentration in terms of predicting GDM during pregnancy. AUC analysis of maternal serum ISM1 for GDM prediction was 0.645 (p = 0.026, 95% CI = 0.523-0.766). The optimal threshold value for the diagnosis of GDM for maternal serum ISM1 concentration was found to be 3124.415 pg/ml with 62,5% sensitivity and 62,5% specificity. Conclusion: We think that the ISM1 molecule, which has been shown to be associated with insulin resistance and DM in the literature, is a promising molecule that can be used in GDM screening, especially for patients who do not want to have OGTT during pregnancy. Randomized controlled studies with large patient series are needed for the ISM1 molecule to be used in clinical use for GDM screening in pregnancy.