Sosyal medya uygulamalarında heykel sergileme pratiği: Artırılmış gerçeklik
Method of displaying sculptures in social media applications: Augmented reality
- Tez No: 779933
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER YAĞMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Heykel, Dijital Sanat, Sosyal Medya, Artırılmış Gerçeklik, Dijital Heykel, Sculpture, Digital Art, Social Media, Augmented Reality, Digital Sculpture
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Dijital çağda sosyal medya uygulamalarının sanatçıya ve heykel sanatına sunduğu imkânlar doğrultusunda artırılmış gerçeklik vasıtasıyla heykel sergileme pratiklerine kazandırmış olduğu dijital boyut ilişkisi incelenmektedir. Çalışma üç bölümden oluşmakta olup araştırılan konunun daha iyi ifade edilebilmesi için artırılmış gerçeklik, dijital çağ ve sosyal medya kavramları tarihsel gelişim ve heykel alanındaki örnekleriyle birlikte incelenmektedir. Sosyal medya uygulamalarının imkânları ve ara yüzünde bulunan artırılmış gerçeklik teknolojisinin heykel sergileme pratikleriyle olan ilişkisi araştırılmaktadır. Sosyal medya uygulamalarında artırılmış gerçeklik teknolojisinin heykel sergileme pratiklerine kazandırdığı farklı bakış açısı ve kullanım alanı belirlenmektedir. Alana sağladığı katkılar, bu yöntemle eser üretmiş sanatçılar ve sanat anlayışları incelenmektedir. Son bölümde, sosyal ağlarda bulunan artırılmış gerçeklik teknolojisinin heykel alanıyla bir arada kullanılması, yöntemi kullanmakta olan sanatçılar ve sergileme pratiğinin kullanılması sonucunda sağlanan kullanıcı erişimi, örnek ve istatistiksel verilerle incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In the digital age, the digital dimension relationship that social media applications have brought to sculpture exhibition practices through augmented reality is examined in line with the opportunities offered to the artist and the art of sculpture. The study consists of three parts and the concepts of augmented reality, digital age and social media are examined together with examples in the field of historical development and sculpture in order to better express the researched subject. The possibilities of social media applications and the relationship of augmented reality technology in its interface with sculpture exhibition practices are investigated. In social media applications, different perspectives and usage areas that augmented reality technology brings to sculpture exhibition practices are determined. Contributions to the field, artists who produced works with this method and their understanding of art are examined. In the last section, the use of augmented reality technology in social networks together with the sculpture area, the artists using the method and the user access obtained as a result of the use of exhibition practice are examined with examples and statistical data.