Kültürel melezleşme ekseninde İran Darroudi'nin yaşamı ve sanatı
The art and life of Iran Darroudi in the axis of cultural hybridization
- Tez No: 779934
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİYE EYİGÖR PELİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: İran Darroudi, İran Sanatı, İranlı Kimliği, Melez Kimlik, Kültürel Melezleşme, Iran Darroudi, Iranian Art, Iranian Identity, Hybrid Identity, Cultural Hybridization
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Geçmişten günümüze kim olduğunu arayan, zaman zaman bu önemli sorunun/soru'nun ortasında kalan insanoğlunun kimlik arayışı, özellikle içinde bulunduğumuz çağda, değişmez problemler arasında yer aldı. İnsanoğlunun kimliğini başkalarının önünde neden ve nasıl gösterdiği, resim ve ressamlar alanında ele alınabilecek sorulardandır. Son iki asırdır önemli değişmeler yaşayan Asya'nın önemli ülkelerinden biri olan İran'da değişim geçtiğimiz yüzyılda doruk noktasına ulaştı. Bunun neticesinde resim alanında Batı eksenli mühim gelişmeler meydana geldi. Bazı ressamlar Batı tarzı bir anlayışının yanında kendi kimliğini öne çıkaran eserler meydana getirdiler. Bu ressamlardan biri de XX. yüzyılda İran'daki en önemli kadın ressamlardan biri olan İran Darroudi'dir. Batı tarzı eğitim almak maksadıyla Fransa'ya giden İran Darroudi, batıda aldığı eğitimden sonra meydana getirdiği eserlerde çağdaş batı tekniklerini kullandı. Ancak bunun yanında kendi İranlı kimliğine ait sembolleri de hemen her eserinde işledi. Yani metot açısından batı tekniklerini kullanan ressam, içerik açısından kendi kimliğine dayandı. Bu açıdan ressamın eserleri melez sanat bağlamında değerlendirilir. Bu araştırmanın nihai amacı, İran Darroudi'nin eserlerindeki batılı tekniklerin yanında kendi kimliğinin görsel işaretlerini ve varlık nedenlerini tanımak, ortaya çıkarmak ve bu faktörleri eleştiriye tabi tutmaktır. Bu bağlamda İran Darroudi'nin eserlerindeki kimliğin görsel kimlik işaretlerinin (milli, dini ve kültürel) varlık nedenleri ortaya koyulmuştur. İran Darroudi, Batı sanatından ve tekniğinden etkilenmiş ve bu tekniği kimliğini göstermek için kullanmıştır. Bu ressamın eserlerinde milli kimlik unsurlarının diğer kimlik unsurlarından daha çok olması, sanatçının mensubu olduğu ülkeden ne derece etkilendiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The search for the identity of human beings, who have been searching for who they are from past to present, and who have been in the middle of this important question from time to time, has been one of the constant problems, especially in the age we are in. Why and how human beings show their identity in front of others is one of the questions that can be addressed in the field of painting and painters. In Iran, one of the most important countries in Asia, which has been undergoing significant changes in the last two centuries, change has reached its climax in the last century. As a result, important Western-oriented developments occurred in the field of painting. Some painters created works that emphasized their own identity as well as a Western-style understanding. One of these painters is Iran Darroudi, one of the most important female painters in Iran in the 20th century. Iran Darroudi, who went to France to receive western-style education, used contemporary western techniques in the works he created after his education in the west. However, he also used symbols of his Iranian identity in almost all of his works. In other words, the painter used western techniques in terms of method and relied on his own identity in terms of content. In this respect, the painter's works are considered in the context of hybrid art. The ultimate aim of this research is to recognize and reveal the visual signs and reasons for the existence of Iran Darroudi's own identity in addition to the western techniques in his works and to subject these factors to criticism. In this context, the reasons for the existence of visual signs of identity (national, religious, and cultural) in Iran Darroudi's works are revealed. Iran Darroudi was influenced by Western art and technique and used this technique to show his identity. The fact that the elements of national identity are more prevalent in the works of this painter than other elements of identity shows the extent to which the artist is influenced by the country to which he belongs.