Duygusal yeme davranışının algılanan duygusal istismar ve benliğin ayrımlaşması ile ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship between emotional eating behavior and perceived emotional abuse and differentiation of self
- Tez No: 779932
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURMUŞ ÜMMET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Yeme, Algılanan Duygusal İstismar, Benliğin Ayrımlaşması, Emotional Eating, Perceived Emotional Abuse, Differentiation of Self
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada duygusal yeme davranışının algılanan duygusal istismar, benliğin ayrımlaşması ve bazı demografik değişkenler (cinsiyet, yaş, eğitim durumu, medeni durum, sosyoekonomik düzey, olumsuz duygulanım karşısında yemek yeme sıklığı) ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evreni 18 yaş üstü Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşayan bireylerden oluşmaktadır. 182 kadın 72 erkek olmak üzere toplamda 257 katılımcıya kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemiyle ulaşılmıştır. Çalışmada veriler kişisel bilgi formu, duygusal yeme ölçeği, algılanan duygusal istismar ölçeği, benliğin ayrımlaşması ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 25 programı ile yapılmıştır. Araştırmanın amaçları doğrultusunda Pearson Korelasyon Analizi, Bağımsız t Test ve ANOVA kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına bakıldığında duygusal yeme ve algılanan duygusal istismar arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır, fakat duygusal yeme alt boyutlarından kendini kontrol edebilme ve algılanan duygusal istismar arasında anlamlı negatif bir ilişki bulunmuştur. Duygusal yeme ile benliğin ayrımlaşması arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır, fakat duygusal yeme ile benliğin ayrımlaşması alt boyutlarından ben pozisyonu arasında anlamlı pozitif bir ilişki, duygusal yeme ile füzyon arasında anlamlı negatif bir ilişki bulunmuştur. Demografik özelliklere ait bulgulara bakıldığında duygusal yemenin cinsiyete göre farklılaşmadığı, fakat duygusal yeme alt boyutlarından kendini kontrol edebilme boyutunda kadınların erkeklerden daha yüksek puan aldığı görülmüştür. Duygusal yemenin medeni duruma göre farklılaştığı, evlilerin ortalamalarının bekârların ortalamalarından daha düşük olduğu görülmüştür. Demografik değişkenlere ilişkin diğer bulgulara metin içinde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship of emotional eating behavior with perceived emotional abuse, differentiation of self and some demographic variables (gender, age, educational status, marital status, socioeconomic level, frequency of eating in the face of negative affect). The population of the research consists of individuals over the age of 18 living in various provinces of Turkey. A total of 257 participants, 182 women and 72 men, were reached by easily accessible sampling method. In the study, data were collected using personal information form, emotional eating scale, perceived emotional abuse scale, and differentiation of self scale. Statistical analysis of the data was done with SPSS 25 program. For the purposes of the research, Pearson Correlation Analysis, Independent t-Test and ANOVA were used. Considering the findings of demographic characteristics, it was seen that emotional eating did not differ according to gender, but women scored higher than men in the dimension of self-control, which is one of the sub-dimensions of emotional eating. It has been observed that emotional eating differs according to marital status, and the average of married people is lower than the average of singles. Other findings related to demographic variables are included in the text.