Sosyal medya araçları kullanıcılarının finansal okuryazarlık düzeyinin ölçülmesi: Twitter örneği
Measuring the financial literacy level of social media tools users: The example of Twitter
  1. Tez No: 780040
  2. Yazar: TURGUT GÖKÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: finans, finansal okuryazarlık, finansal eğitim, Finansal bilgi, Twitter, finance, financial literacy, financial education, financial information, twitter
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Finansal Okuryazarlık kavramı hayatın içinde yer alan ve yüzleşmek zorunda olunan bir olgu haline gelmiştir. Günümüz dünyasında çeşitli sermaye piyasası araçlarının tedavülde olması ve sürekli değişime uğraması ekonomi ve finans ile ilgili bilgileri hızlı bir biçimde edinme ihtiyacını doğurmaktadır. Hiç şüphesiz sosyal medya araçları finansal okuryazarlığa katkıda bulunan bir etken haline gelmiştir. Hızlı ve etkili finansal bilginin dağıtımında oynadığı rol her geçen gün daha da artmaktadır. Artık birçok kurum ve birey, finansal konularda bilgilenme ya da bilgilendirme amacıyla sosyal medya araçlarını kullanmaktadırlar. Finansal okuryazarlığa katkıda bulunması amacıyla yapılan bu çalışma da Twitter kullanıcılarını finansal okuryazarlık düzeylerinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada sosyal medya aracı olarak Twitter'ın seçilmesinin ana nedeni, günümüzde Twitter'ın finansal konularda birey ya da şirketlerin haber kaynaklarına direk ve hızlı ulaşılmasını sağlayarak geniş kitlelerin hızlı ve etkili bilgilendirilmesini olanaklı kılmasıdır. Twitter sayesinde finansal konularla ilgili birey ya da kurumlar finansal gelişmeleri makro ve mikro düzeyde hızlı ve etkili bir şekilde takip edebilmektedirler. Araştırmada 8704 Twitter kullanıcısının 292'si ile internet üzerinden anket çalışması yapılmıştır. Araştırmanın sonucu Twitter kullanıcılarının temel düzeyde finansal okuryazarlık düzeyine sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of Financial Literacy has become a phenomenon that takes place in life and has to be faced. The fact that various capital market instruments are in circulation and constantly changing in today's world creates the need to obtain information about economy and finance quickly. Undoubtedly, social media tools have become a contributing factor to financial literacy. The role it plays in the rapid and effective distribution of financial information is increasing day by day. Many institutions and individuals now use social media tools for the purpose of informing or informing about financial matters. In this study, which was carried out in order to contribute to financial literacy, it was aimed to investigate the financial literacy levels of twitter users. The main reason for choosing Twitter as a social media tool in the research is that today, Twitter enables individuals or companies to access news sources directly and quickly on financial issues, enabling large masses to be informed quickly and effectively. Thanks to Twitter, individuals or institutions related to financial issues can follow financial developments at macro and micro levels quickly and effectively. In the research, an internet survey was conducted with 292 of 8704 twitter users. As a result of the research, it was concluded that twitter users have a basic level of financial literacy.