Şirket birleşme ve satın almalarında iletişim kalitesinin, çalışanların örgütsel bağlılık düzeyleri üzerindeki etkisinde; Örgütsel güvenin aracı, dönüşümcü liderliğin düzenleyici değişken rolü
In the effect of communication quality on employee's organizational commitment levels in merger and acquisitions: Mediator of organizational trust, moderator role of transformational leadership
- Tez No: 780044
- Danışmanlar: PROF. DR. FEYZULLAH YETGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Birleşme, Satın Alma, İletişim, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Güven, Dönüşümcü Liderlik, Merger, Acquisition, Communication, Organizational Commitment, Organizational Trust, Transformational Leadership
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Şirketler geçmişten günümüze farklı sebep ve beklentilerle birleşme ve satın alma tercihinde bulunmuşlardır. Ancak yapılan çalışmalar, birleşme ve satın alma işlemlerinin önemli bir kısmının, şirketlerin birleşmeden bekledikleri başarı ve hedeflere ulaşamadıklarını ortaya koymaktadır. Bunun en önemli nedenlerinden biri, birleşme ve satın alma sürecinde finansal hedeflere odaklanarak; iletişim, liderlik ve insan kaynakları gibi yönetsel unsurların daha az önemsenmesidir. Bu çalışmada, bir birleşme işleminde iletişim kalitesinin çalışanların örgütsel bağlılık seviyeleri üzerindeki etkisinde, örgütsel güvenin aracı değişken, dönüşümcü liderliğin düzenleyici değişken rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Saha çalışması, birleşme sürecinde olan şirketlerin çalışanlarından anket verileri toplanarak gerçekleştirilmiştir. Bu derlenen veriler, hipotezlerde belirtildiği gibi değişkenler arasındaki ilişkileri test etmek için kullanıldı. Bu nedenle ankette demografik verilerin yanı sıra örgütsel bağlılık, iletişim kalitesi, dönüşümcü liderlik ve örgütsel güven değişkenlerine ilişkin ifadeler yer almaktadır. Saha çalışmasının uygulandığı araştırma evreni, birleşme sürecinde yer alan şirketlerde çalışan beyaz ve mavi yakalı personel ve yöneticiler olmak üzere toplam 22.650 kişiden oluşmaktadır. Bu nedenle evren büyüklüğü üzerinden yapılan hesaplamaya göre örneklem büyüklüğünün en az 378 kişiden oluşması gerekmektedir. Anket formları 385 kişiye ulaştırılmış ve bazı cevaplar elendikten sonra 378 gözlem ileri analizlerde kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
From past to present, companies have preferred mergers and acquisitions for different reasons and expectations. However, studies show that a significant part of mergers and acquisitions cannot achieve the success and goals that companies expect from the merger. One of the most important reasons for this is that by focusing on financial goals in the merger and acquisition process; managerial elements such as communication, leadership and human resources are given less importance. In this study, it is aimed to examine the role of organizational trust as a mediating variable and transformational leadership as a moderator variable in the effect of communication quality on the organizational commitment levels of employees in a merger process. The field study was carried out by collecting survey data from the employees of the companies which went through merger. These compiled data were used to test the relationships between the variables as stated in the hypotheses. Therefore, in addition to demographic data, the questionnaire includes expressions related to organizational commitment, communication quality, transformational leadership and organizational trust variables. The research universe, in which the field study is applied consists of a total of 22,650 white-collar and blue-collar personnel and managers working in organizations involved in the mergers process. Therefore, according to the calculation made on the population size, the sample size should consist of at least 378 people. The questionnaire forms were delivered to 385 people and after eliminating some responses 378 observations were used in further analyses.