Ekonomik krizlerin boşanmalar üzerine etkisi: Türkiye örneği
The impact of economic crises on divorces: The case of Turkey
- Tez No: 780097
- Danışmanlar: DR. GÜLDENUR ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Economic Crises, Unemployment, Divorce, Business Cycles
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Konjonktürel dalgalanmalar, krizlerle birlikte ekonomiyi, siyaseti ve hatta sosyal hayatı da etkisi altına alan önemli bir kavramdır. Herhangi bir ülkede ortaya çıkan ekonomik kriz, durgunluk ve tekrar canlanma dönemleri, diğer ülkeleri doğrudan ya da dolaylı yoldan etkiler. ABD'de 2008 yılında meydana gelen küresel ekonomik kriz, bulaşıcılık etkisiyle bütün ülkelere yayılmış dolayısıyla insan yaşantısına direkt etki etme kapasitesine sahip olması bu duruma örnek olarak gösterilebilir. ÖZET: Ekonomik krizlerden etkilenen bireylerin sosyal ilişkileri zedelenmiş ve aile hayatları olumsuz etkilenmiştir. Ekonomik krizler kaynaklı bunalımlar, psikolojik reaksiyonlar ve devamında aile hayatının bozulması, boşanma ve hatta intihara kadar giden sosyal etkilere yol açmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de kriz dönemlerinde aile birliklerinin bozulma eğilimi gösterip göstermediğini analiz etmektedir. Çalışmada istatistiksel verilere dayanarak değerlendirme yapılmıştır. Çalışmanın bulguları, kriz dönemlerinde aile birliklerinin bozulma oranlarında artış olduğu ve psikolojik iyi oluşu bozulan bireyin hayatına son verme eğilimin arttığı yönündedir. Dolayısıyla kriz dönemlerinde bireyin psikolojik iyi oluşunu tesis edebilmek adına politika yapıcıların psikolojik destek sağlanması için bir eylem planı oluşturması ve proaktif davranması son derece önemlidir.
Özet (Çeviri)
Business cycles are an important concept that affects the economy, politics, and even social life along with crises. The economic crisis, recession, and revival in any country directly or indirectly affect other countries. As an example of this situation, the global economic crises that occurred in the USA in 2008 spread to all countries by its contagion, and thus had the capacity to directly affect human life. The social relations of the individuals affected by the economic crises have been damaged and their family lives have been adversely affected. The depression arising from economic crises causes several social effects such as psychological reactions and subsequent deterioration of family life afterwards, divorce, and even suicide. The purpose of the study is to analyse whether family unity tends to deteriorate in times of crisis in Turkey. In this study, evaluations were made according to the statistical data. Findings of the study shows that the rate of deterioration of family unity tends to increase in times of crisis, and the tendency of an individual who is psychologically damaged to commit suicide increases. Therefore, during the relevant cyclical fluctuations, it is essential that the policymakers create new action plans and act proactively to ensure the individual's psychological health.