Süt sığırlarında canlı maya katkılı yüksek nişasta içeren rasyonların in vitro gaz üretiminin değerlendirilmesi
Evaluation of in vitro gas production of high starch diets supplemented with live yeast in dairy cows
  1. Tez No: 780280
  2. Yazar: EVREN HASAN ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİP MURUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Canlı maya, Gaz üretimi, Süt sığır, Yüksek nişasta içeren rasyonlar, Live yeast, Gase production, Dairy cow, Diets containing high starch
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada, canlı maya (LY; Saccharomyces cerevisiae) takviyesinin, yüksek düzeyde nişasta içeren toplam karma rasyonun (TKR) in vitro gaz üretimi, organik madde (OM) sindirilebilirliği, metabolik enerji (ME), fermantasyon parametreleri ve metan (CH4) üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Bu deneysel araştırma, iki seviyeli nişasta (rasyon KM'nin %23 ve 33) ve iki LY dozu (0 ve 2.9 × 106 cfu/200 mg substrat KM'si) ile 2 × 2 faktöriyel tasarımda yürütülmüştür ve dört muameleden oluşmuştur. Muameleler: LY'siz yeterli nişasta (AS) (AS-kontrol); LY'li AS (AS-LY); LY'siz yüksek nişasta (HS) (HS-kontrol) ve LY'li HS (HS-LY). LY, rasyonlara 2.9 × 106 CFU/ 200 mg KM'de eklenmiştir. 3, 6, 9, 12 ve 24 saatlik inkübasyondan sonra rumen gaz üretimi kaydedilmiştir. İnkübasyon süresinin sonunda pH ve CH4 ölçülmüştür. OM sindirilebilirliği, ME, toplam kısa zincirli yağ asitleri (SCFA) 24 saatlik inkübasyonda hesaplanmıştır. İnkübasyonun 3, 6, 9, 12 ve 24. saatlerinde gaz üretimi, LY takviyesinden veya rasyonun nişasta oranından etkilenmemiştir. Rasyonun nişasta düzeyi, LY takviyesi ve bunların etkileşimi fermantasyon parametrelerini, ME ve CH4'ü etkilememiştir. Sonuç olarak, bu çalışmada, in vitro gaz üretim parametreleri, sindirilebilirlik ve fermentasyon özellikleri bir bütün olarak değerlendirildiğinde, mısıra dayalı yüksek nişasta içeren süt sığırı rasyonlarına eklenen S. cerevisiae'nın, ruminal fermentasyon ve sindirilebilirlik üzerine faydalı bir etkisi saptanamamıştır. Bu nedenle, nişasta kaynağı ve seviyesi farklı rasyonların canlı maya S. cerevisiae katkısına tepkisini değerlendirmek için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to evaluate the effects of adding Saccharomyces cerevisiae as live yeast (LY) to a high-starch total mixed ration on in vitro gas production, some ruminal fermentation parameters and organic matter (OM) digestibility. This experimental study was conducted in a 2 × 2 factorial design with two levels of starch (23% and 33% of dietary DM) and two doses of LY (0 and 2.9 × 106 cfu/200 mg substrate DM) resulting in four treatments. Treatments were adequate starch (AS) and no LY (AS-control); AS with LY (AS-YC); high starch (HS) and no LY (HS-control), and HS with LY (HS-YC). LY was added to diets at 2.9 × 106 cfu/200 mg DM. Rumen gas production was recorded after 3, 6, 9, 12 and 24 h of incubation. At the end of the incubation period, pH and CH4 were determined. OM digestibility, ME, total short chain fatty acids (SCFA) were calculated at 24 hours of incubation. Gas production at 3, 6, 9, 12 and 24 h of incubation was not affected by either the supplementation of LY or the proportion of starch in the diet. The proportion of starch in the diet, the supplementation of LY, and their interaction did not affect diet the fermentation parameters, ME and CH4. In conclusion, in this study, when the in vitro gas production parameters, digestibility and fermentation properties were evaluated as a whole, no beneficial effect of S. cerevisiae on ruminal fermentation and digestibility was detected, added to the corn-based high starch dairy cattle rations. Therefore, further studies are needed to evaluate the response of diets with different starch sources and levels to the addition of live yeast S. cerevisiae.