Hasan Ali Toptaş'ın Beni Kör Kuyularda romanının metin dil bilim açısından incelenmesi
A textual linguistic review of Hasan Ali Toptaş's novel Beni Kör Kuyularda
  1. Tez No: 780310
  2. Yazar: AYSUN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Metin dil bilimi, Bağdaşıklık, Ton, Beni Kör Kuyularda, Hasan Ali Toptaş, Textlinguistics, Cohesion, Beni Kör Kuyularda, Hasan Ali Toptaş
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
1960 yılından bu yana yapısal dil bilimi çalışmaları önce sözcük, sonra tümce düzeyinde gelişim göstererek ilerleme kaydetmiştir. Günümüzde ise bu çalışmalar dil bilimin önemli kolu olan metin dil bilimi ile metin düzeyinde gerçekleştirilmektedir. Metin dil bilimi, metnin yüzey yapısındaki somut verilerden hareketle soyut olan derin yapıya doğru bir yol izleyerek dil incelemelerine yeni bir boyut kazandırmıştır. Bu çalışmada Hasan Ali Toptaş'ın Beni Kör Kuyularda adlı romanı metin dil bilimi açısından incelenmeye çalışılmıştır. Birinci bölümde Toptaş'ın hayatı ve eserleri üzerine bilgiler paylaşılmış, çalışmanın konusu olan Beni Kör Kuyularda romanı tanıtılmıştır. İkinci bölümde çalışmaya temel oluşturan kavramlar, metin ve metin dil bilimi hakkında genel bilgiler verilmiş, açıklamalarda bulunulmuştur. Üçüncü bölümde metnin bağdaşıklığı incelenmiş; yinelemeler, gönderimler, eksiltiler, örtük anlatım, metni bölümlere ayıran belirticiler ve bağıntı ögelerine ait bulgularla inceleme derinleştirilmiştir. Dördüncü bölümde ise metnin tonu incelenerek metinde var olan tonlar açıklanmıştır. Bahsedilen bu ögeler Doğan Günay'ın Metin Bilgisi adlı kitabından hareketle incelenmiştir. Ayrıca Faruk Özen'in“Metindilbilimi açısından Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna adlı romanının incelenmesi”adlı çalışmasından yararlanılmıştır
Özet (Çeviri)
Since 1960, the study of structural linguistics has progressed, first at the word and then at the sentence level. Today, these studies are carried out at the text level with text linguistics, which is an important branch of linguistics. Text linguistics has brought a new dimension to language studies by following a path from concrete data in the surface structure of the text to the abstract deep structure In this study, Hasan Ali Toptaş's novel Beni Kör Kuyularda was examined in terms of textual linguistics. In the first part, information on Toptaş's life and works was shared and the novel Beni Kör Kuyularda, which is the subject of the study, was introduced. In the second part, general information about the basic concepts, text and textual linguistics were given and explanations were made. In the third part, the compatibility of the text is examined; The examination is deepened with findings of repetitions, submissions, subtractions, implicit expression, specifiers that divide the text into sections, and correlation elements. In the fourth part, the tone of the text is examined and the tones in the text are explained. These elements were examined based on Doğan Günay's book Metin Bilgisi. In addition,“Faruk Özen's study titled Analysis of Sabahattin Ali's Novel Named Madonna in a fur coat in terms of text linguistic”was used in.