Subakut tiroidit hastalığında MIR375 ve MIR451a genlerinin ifade düzeylerinin araştırılması
Investigation of the expression levels of MIR375 and MIR451A genes in subacute thyroiditis
  1. Tez No: 780530
  2. Yazar: MUSTAFA KOÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Subakut Tiroidit, MIR451A, MIR375, Subacute Thyroiditis, MIR451A, MIR375
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Subakut tiroidit (SAT), tiroid ağrısının en yaygın nedenidir. SAT, kadınlarda erkeklere göre daha yüksek bir sıklık ile yıllık 100.000 bireyde ortalama 12.1 vakalık bir insidansa sahiptir. Mikro RNA (miRNA)'lar gen ifadesinin negatif düzenleyicileri olan endojen kısa tek sarmallı kodlanmayan RNA'lardır. Gen ifadesinin transkripsiyon sonrası düzenlenmesinde önemli bir rol oynarlar. Bu çalışmada dolaşımdaki iki miRNA'nın (MIR451A ve MIR375) ifade düzeylerinin SAT hastalığının tanı ve takibinde bir parametre olarak kullanılıp kullanılamayacağını araştırmayı amaçladık. Bu çalışmaya SAT tanısı konulan 50 hasta ve 41 sağlıklı birey dahil edildi. miRNA'ların ifade düzeyleri kantitatif gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (qRT-PCR) yöntemi ile belirlendi. miRNA'ların ifade verileri 2-ΔΔCt yöntemi ile hesaplandı. miRNA ifadesinin istatistiksel önemi t-testi ile değerlendirildi. MIR375-3p'nin ifade düzeyinin SAT hastaları ve sağlıklı kontroller arasında farklılık göstermezken (p>0.05), MIR451A'in ifade düzeyinin SAT hastaları ve sağlıklı kontroller arasında farklılık gösterdiği saptandı (p=0.049). Her iki MIR375-3p ve MIR451A ifade düzeylerinin, farklı hastalık evrelerinde (hipertiroidi, ötiroid, hipotiroidi) değişkenlik göstermediği belirlendi (p>0.05). SAT hastalarının klinik özellikleri ile MIR375-3p ve MIR451A'nın ifade düzeyleri arasında yapılan korelasyon analizinde de herhangi bir ilişkiye rastlanmadı. Sonuç olarak bu çalışmada dolaşımdaki MIR451A'nın ifade düzeyinin SAT hastalarında daha düşük olduğu saptandı ki bu durum MIR451A'nın SAT hastalığının patogenezinde etkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Subacute thyroiditis (SAT) is the most common cause of thyroid pain. SAT has an average frequency of 12.1 cases per 100,000 individuals per year, with a higher incidence in women than in men. Micro RNAs (miRNAs) are endogenous short single-stranded non-coding RNAs that are negative regulators of gene expression. They play an important role in the posttranscriptional regulation of gene expression. In this study, we aimed to investigate whether the expression levels of two circulating miRNAs, MIR451A and MIR375, can be used as a parameter in the diagnosis and follow-up of SAT disease. Fifty patients diagnosed with SAT and 41 healthy individuals were included in this study. Expression levels of miRNAs were determined by quantitative real-time polymerase chain reaction (qRT-PCR) method. Expression data of miRNAs were calculated by 2-ΔΔCt method. The statistical significance of miRNA expression was evaluated by t-test. While the expression levels of MIR375-3p did not differ between SAT patients and healthy controls (p>0.05), the expression levels of MIR451A differed between SAT patients and healthy controls (p=0.049). It was found that expression levels of both MIR375-3p and MIR451A did not show variability in different disease stages (hyperthyroid, euthyroid, hypothyroid) (p>0.05). No correlation was found in the correlation analysis between the clinical features of SAT patients and the expression levels of MIR375-3p and MIR451A. In conclusion, in this study, we found that the expression level of circulating MIR451A was lower in SAT disease, which shows us that MIR451A may be effective in the pathogenesis of SAT disease.