Pandemi döneminde özel eğitime ihtiyaç duyan engelli bireylerde eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin aile perspektifinden incelenmesi
Investigation of education and rehabilitation services for persons with disabilities in need of special education from the perspective of the family during the pandemic period
- Tez No: 780551
- Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ UMUT TUĞAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Özel Eğitim, COVID-19, Fiziksel Engellilik, Zihinsel Engellilik, Special Education, Physical Disability, Mental Disability, COVID-19
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı fiziksel veya zihinsel engelli bireylerin pandemi sürecinde, bireysel eğitime erişimlerinin, rehabilitasyon hizmetlerine erişimlerinin ve genel durumlarının nasıl etkilendiğini ortaya koymaktır. Bu çalışma tanımlayıcı türde bir anket çalışmasıdır. Çalışmaya Özel Eğitim Merkezinde eğitim alan 152 birey ebeveyni dahil edilmiştir. Çalışmaya katılanlara demografik bilgiler ile birlikte fizyoterapi, fiziksel aktivite, sosyal etkileşim ve davranış parametreleriyle ilgili sorular barındıran anket uygulanmıştır. Çocukların yaş ortalaması 13,26±7.79 yıl ve çocukların %67.8'i erkek %32.2'si ise kızdı. Çalışmaya katılanların çocuklarında en çok görülen tanı %30.3 ile serebral palsi oldu. Çalışmaya katılan ebeveynlerin 70 fizyoterapi, 18 dil ve konuşma terapisi ve 104 bireysel eğitim alan engelli çocuğu vardı. Pandemi döneminde fizyoterapi, bireysel eğitim ve dil-konuşma terapisine devam eden engelli bireyler sırasıyla %81.4 (57), %100 (18) ve %94.2 (98) idi. Fizyoterapi programı içerisinde olan çocukların %10'u sadece ev programıyla, %17'si hem fizyoterapist hem ev programıyla fizyoterapiye devam etmekteydi. Pandemi sürecinde, dil ve konuşma terapisi alan çocukların %38.9'u ek olarak ev programıyla terapiye devam etmekteydi. Bireysel eğitim alan çocukların %28.6'sı ek olarak ev programıyla devam etmekteydi. Bu çalışmada engelli bireylerin eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin çok fazla etkilenmediği ayrıca genel durumlarının çok fazla değişmediği görüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal how the access to individual education, access to rehabilitation services and general condition of individuals with physical or mental disabilities are affected during the pandemic process. This study is a descriptive survey study. The parents of 152 individuals who were educated at the Special Education Center were included in the study. A questionnaire containing demographic information, questions about physiotherapy, physical activity, social interaction and behavioral parameters was applied to the participants of the study. The mean age of the children was 13.26±7.79 years and 67.8% of the children were boys and 32.2% were girls. The most common diagnosis in the children of the families participating in the study was cerebral palsy with 30.3%. Parents participating in the study had children with disabilities who received 70 physiotherapy, 18 speech and language therapy, and 104 individual educations. Persons with disabilities who continued physiotherapy, individual education and speech-language therapy during the pandemic period were 81.4% (57), 100% (18) and 94.2% (98), respectively. 10% of the children in the physiotherapy program continued physiotherapy only with the home program, and 17% with both the physiotherapist and the home program. During the pandemic process, 38.9% of children who received speech and language therapy continued therapy with an additional home program. In addition, 28.6% of the children who received individual education continued with the home program. In this study, it was seen that the education and rehabilitation services of the disabled individuals were not affected much and their general conditions did not change much.