Pandemi döneminde (Covid 19) özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin beden eğitimi alanındaki uzaktan eğitim uygulamaları ve bu uygulamalara yönelik öğretmen görüşleri
Distance education applications in the field of physical education of individuals in need of special education in the pandemic period (Covid 19) and teacher experiences with these applications
- Tez No: 787107
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜN GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel eğitim, Özel eğitimde beden eğitimi, Online eğitim, Uzaktan eğitim, Special education, Physical education in special education, Online education, Distance education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
UNESCO'nun 2020 yılında yayınladığı rapora göre pandemi dolasıyla tüm dünyada 27 Mart 2020 tarihinde okullarda eğitim öğretime ara verilmiştir. Yaşanan bu sağlık krizi eğitim sistemlerini değişikliğe gitmeye zorlamıştır. Bu değişiklik özel eğitime ihtiyaç duyan pek çok öğrenciyi etkilemiştir. Araştırmanın amacı pandemi döneminde özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin beden eğitiminde uzaktan eğitim uygulamaları ve bu uygulamalara yönelik öğretmenlerin görüşlerini belirlemektir. Çalışmanın katılımcıları Ankara İlinde özel eğitim kurumlarında beden eğitimi öğretmenliği yapan ve pandemi sürecinde online eğitimde beden eğitimi dersi veren 5 beden eğitimi (2 Kadın, 3 erkek) öğretmeni oluşturmuştur. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak yapılan araştırmanın deseninde durumu çalışması kullanılmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. Toplanan veriler içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda şu temalara ulaşılmıştır. ''Veli desteği'' ''Aktif katılım ''ve ''Yetersiz ilgi ve ortam ''. Sonuç olarak; Öğretmenler online eğitim sürecinde velilerden destek aldıklarında öğretme- öğrenme süreci olumlu etkilenmiştir. Derslere aktif katılan öğrenciler için öğretim programındaki hedef ve kazanımlara ulaşılmıştır. Online eğitim sürecinde karşılaşılan sorular için öğretmenlere verilen hizmet içi eğitimlerin arttırılması, velilere gerekli eğitimlerin verilmesi, öğretmen eğitim programlarının beden eğitiminde özel eğitime yönelik bölümleri revize edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
According to the report published by UNESCO in 2020, education was suspended in schools on 27 March 2020 all over the world due to the pandemic. This health crisis has forced education systems to change. This change has affected many students who need special education. The aim of the research is to determine the distance education applications in physical education of individuals who need special education during the pandemic period and the opinions of teachers about these applications. The participants of the study consisted of 5 physical education teachers (2 female, 3 male) who teach physical education in private education institutions in Ankara and give physical education lessons in online education during the pandemic process. The case study was used in the design of the research, which was carried out using the qualitative research method. Data were collected through semi-structured interviews. The collected data were analyzed using content analysis. As a result of the analysis, the following themes were reached.“Parent support”“Active participation”and“Insufficient attention and environment”. In conclusion; When teachers received support from parents in the online education process, the teaching-learning process was positively affected. For the students who actively participate in the lessons, the objectives and achievements in the curriculum have been achieved. It is recommended to increase the in-service training given to teachers for questions encountered in the online education process, to provide necessary training to parents, and to revise the sections of teacher education programs for special education in physical education.