Orman yol planlama ve yapım çalışmalarının mühendislik jeolojisi açısından incelenmesi
The investigation of forest road planning and implementation works in the aspect of engineering geology
- Tez No: 78070
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. HULUSİ ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orman Yollan, Orman Yol Ağı Planlama, Mühendislik Jeolojisi, Şev Stabilitesi, Toprak Mekaniği. VI, Forest Roads, Forest Road Network Planing, Engineering Geology, Slope Stability, Soil Mechanic. VII
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Bu çalışmada, orman yollarında planlama ve yapım çalışmaları mühendislik jeolojisi açısından incelenmiştir. Çalışma alanı olarak Samsun Orman İşletmesi ve Bafra Orman İşletme Şefliği seçilmiştir. Bu bölgelerde heyelan alanları araştırılmıştır. Heyelan alanlarında ölçümler yapılmış, laboratuar analizleri için toprak örnekleri alınmıştır. Samsun Orman İşletmesi'ne bağlı Salıpazan Orman İşletme Şefliği'nin yamaç eğimleri ve jeolojik durumu ortaya konulmuş ve orman yollan incelenmiştir. Bulgulara göre, heyelanlar killi zeminlerde ve şubat, mart aylarında meydana gelmiştir. Heyelanlar kuzey ve batı bakılarında ortaya çıkmış olup, heyelan alanlarında drenaj sistemi bulunmamaktadır. İncelenen heyelanlı alanlarda, her sene ilkbahar aylarında heyelanın meydana geldiği ancak şu ana kadar bir önlem alınmadığı görülmüştür. Heyelandan sonra sadece dozerle yol tekrar açılmaktadır. Uzun vadeli bir önlem olarak, heyelanlı bölgedeki toprağın kazılarak alınması ve teraslama yapılarak yamaç yükünün azaltılması gerekmektedir. Ayrıca bölgedeki yerüstü ve yeraltı sulan iyi bir drenaj sistemi ile drene edilmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this work the forest road planning and implementation works are investigated in the aspect of Engineering Geology. As working place Samsun Forest Enterprise and Bafra Forest Subditrict Headquarters were selected. In these regions landslide places were investigated. Measures were made in landslide places and were collected soil models for laboratory analysises. In Salıpazarı Forest Subditrict Headquarters which is member of Samsun Forest Enterprise side slope and geological positions were brought up and forest roads were examined. As a result landslides happens in clayey grounds in february and in march. Landslide happens in the north and west parts and there isn't any drainage system in landslide places. In these landslide places, landslides happens in spring month every years but for preventing nothing was done. Only the roads are opened after the landslide. As a prevent for a long time in the landslide places it is necessary to be taken the soil by digging and by terracing side loads must be reduced. Seperately in these places subterranean water and upground water must be drained by drainage systems.