Kelkit kırsal kalkınma projelerinin katılımcılık açısından değerlendirilmesi
Evaluation of Kelkit Rural Development Projects with Respect to Participation
- Tez No: 78071
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANTÜRK GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Ormancılık, Halk Katılımı, Kalkınma, Kırsal Kalkınma, Tarımsal Ormancılık (Agroforestry). VI, Social Forestry, Public Participation, Development, Rural Development, Agroforestry. VII
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Kırsal alanlarda yaşayan halkı kalkındırmak ve çevre tahribatının önüne geçebilmek için uğraşan ormancılık sektörünün ve kalkınma ile uğraşan diğer sektörlerin kalkınma gayretlerinde katılım konusu ya çok azdır ya hiç yoktur. Oysa 1994 yılından itibaren Kelkit'te halkın sosyo-ekonomik seviyelerini yükseltmek amacı ile başlatılan projeler halk katılımı üzerine odaklanmıştır. Bu çalışma ile; Kelkit'te kırsal kalkınma çalışmalarının incelenip bu çalışmaların yöre halkına yaptığı katkıları ve proje başarısı üzerinde katılımcı yaklaşımın yerini ve önemini ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışmada materyal olarak Kelkit yöresi, Kelkit Kırsal Kalkınma Projeleri kullanılmıştır. Belgesel kaynak derlemesi, açık görüşme, alan araştırma yöntemleri kullanılarak yapılan bu çalışmada şu önemli sonuçlara varılmıştır. 1. Katılım yöntemlerinin son yıllarda uygulaması azalmıştır. 2. Bu çalışma ile Kelkit'te projeler ile ilgili olarak potansiyel kaynakların mevcut olduğu, projelerin halkın kendi kültüründe mevcut olan iş alanları ile ilgili olduğu tespit edilmiştir. 3. Bu projeler ile Kelkit halkı artık birçok faaliyeti eskiden kalma usullerle yapmayı bırakmışlar; daha modern tekniklere yönelmişlerdir. Bunun yanında boş işgücünün değerlendirilmesi, atıl alanların ve atıl kaynakların üretime katılması, gelenek ve göreneklerin yaşatılması, projelerin yöreye sağladığı önemli katkılardandır. 4. Yöre halkının kırsal kalkınma konusunda eğitimsiz ve bilinçsiz olması, sık sık yapılan yönetici değişiklikleri ve projelerle ilgili bir kurumsallaşmanın sağlanamaması; başlangıçta hedeflenen amaçlara ulaşmayı engellemiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Forestry sector which struggles for preventing environment destruction and developing public which lives in rural fields and other sectors which struggles with development and participation subject in development efforts of another sector which struggles with development, either more less or no. However, the projects which were begun for raising socioeconomic levels of public in Kelkit as form 1994 were focused on public participation. By this study; it is aimed importance and position of participator approach on project's success and studies made to local public of“Rural Development Studies”, by researching“Rural Development Studies”to be begun in Kelkit. In this study as a material; Kelkit side, Kelkit Rural Development Projects were used. In this study which was done by using documentary source collection, clear conservation, field research processes those important results were concluded: 1. Application of participate methods have been decreased for latest years. 2. By this study, it is determined to be interested in field studies having in public's own culture of projects to be present of potential source by being connected with projects in Kelkit. 3. By these projects; Kelkit' s public had abandoned to make a lot of actions with old methods, tended to more modern techniques. However, to be realized the value of free work power, participating to produce of free fields and free sources, keeping alive of traditions and customs are important contributions to supply side of projects. 4. Side public who was illiterate and unconscious about rural development manager changes which is done very often and a institutionalization which is interested in projects isn't supplied, incited to reach aims which were marked beginning.