Fuel oil ile kirlenmiş topraklarından bazı Pseudomonas türlerinin izolasyonu ve karakterizasyonu
Isolation and characterisation of some pseudomonas species from soil contaminated with fuel oil
  1. Tez No: 78094
  2. Yazar: İSMAİL DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİHNİ DEMİRBAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Polisiklik Aromatik Hidrokarbon, Pseudomonas, Biyodegredasyon VII, Polycyclic Aromatic Hydrocarbon, Pseudomonas, Biodegradation VIII
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Petrol ve petrol türevi olan polisiklik aromatik hidrokarbon (PAH)'lar çeşitli yollarla çevreye bulaşan organik çevre kirleticileridir. Bunların çoğu, çevrede uzun süre kalmaları ve birikmeleri sonucu çevre kirlenmesine ve biyolojik dengenin bozulmasına sebep olurlar. Çevrenin polisiklik aromatik hidrokarbonlardan temizlenmesi, uygulamalı mikrobiyoloji açısından oldukça önemlidir. PAH'ları parçalayan bakterilerin belirlenmesi, izolasyonu ve karakterizasyonu çevrenin daha kısa bir sürede temizlenmesi açısından büyük öneme sahiptir. Bu nedenle, bu çalışmada, fuel oil ile kirlenmiş bir sahadan alınan örneklerdeki PAH'ları parçalayan bakterilerin tespit edilmesi, bunlar arasından Pseudomonas cinsine ait olanların belirlenmesi, bunlardan plazmid içerenlerin ayırt edilmesi ve bu plazmidlerin biyolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Farklı özelliklere sahip noktalardan alınan örneklerde toplam 45 farklı bakteriyal izolat tespit edildi. Bunlardan 6 tanesinin Pseudomonas cinsine dahil olduğu ve bu Pseudomonas'lardan da 4 tanesinin fenantren parçalama özelliğine sahip oldukları belirlendi. Bu Pseudomonas izolatlarının morfolojik, fizyolojik, biyokimyasal, kemotaksonomik ve moleküler karakterleri aydınlatıldı. Fenantren parçalama özelliğine sahip olan izolatların iki tanesinin plazmid içerdikleri tespit edildi. Bu plazmidlerin fenantren parçalamayla olan ilişkileri ve moleküler karakterizasyonları çalışıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) which are petroleum and petroleum derivatives, are widespread organic pollutants entering the environment by various ways. Since most of these persist in the environment for long time and bioaccumulate, they cause environmental pollution. The cleaning of the environment from the polycyclic aromatic hydrocarbons is very important in applied microbiology. Determination, isolation and characterisation of bacteria which participate in the biodegradation of PAHs have importance in the decontamination of the environment in shorter periods. Therefore, in the present study, we aimed to determine PAH decomposing bacteria from an environment contaminated with fuel oil, identify all of the bacteria which belongs to Pseudomonas, observe Pseudomonas which have plasmid and determine the biological features of these plasmids. We identified 45 isolate in the studied samples, 6 of these isolates belongs to Pseudomonas, and 4 Pseudomonas have ability to biodegrade phenanthrene. Morphological, physiological, biochemical, chemotaxonomic and molecular characteristics of the Pseudomonas isolates were determined. Two of phenanthrene decomposing Pseudomonas were found to contain plasmid. Relevance of these plasmids with phenanthrene decomposition and their molecular characterisation have been studied.