Gebe okulu eğitim ve danışmanlığının doğum korkusu üzerine etkisi
The effect of pregnancy school education and counseling on fear of birth
  1. Tez No: 780962
  2. Yazar: SEVDE NUR ERDİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TARIK EREN YILMAZ, UZMAN BURAK ELMAS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum korkusu, Doğuma Hazırlık Eğitimleri, Gebe Okulu, Gebe İzlemleri, Aile Hekimliği, Sezaryen, Fear of Birth, Childbirth Preparation Education, Pregnant School, Pregnant Follow-up, Family Medicine, Cesarean section
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş ve Amaç: Doğum korkusu; kadınlar tarafından rahatsız edici düşüncelerin ve bedensel duyumların sürekli veya dalgalı bir tekrarı olarak ifade edilmiş ve bu durum kadınların doğum olayını kaygı ve korku verici bir durum olarak değerlendirdikleri sonucunu doğurmuştur. Doğum korkusu doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrasında bazı olumsuzluklara neden olmaktadır. Bu çalışmada amacımız Ankara'daki önemli bir sağlık merkezinde doğuma hazırlık eğitimlerini alan ve almayan anne adaylarının doğum korkularını saptamak ve eğitimin doğum korkusuna olan etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız iki grup arası karşılaştırılmalı kesitsel analitik bir çalışmadır. Çalışmamıza 17.08.2022-17.09.2022 tarihleri arasında Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Kliniği gebe okuluna başvurup sertifika almaya hak kazanan 183 gebe ve gebe takip polikliniklerine rutin kontrol için başvuran 183 gebe olmak üzere 366 gebe dahil edilmiştir. Riskli gebeliği bulunan ve 18 yaşın altında olan gebeler çalışmaya dahil edilmemiştir. Çalışmaya katılımı kabul eden gönüllü gebelere sosyodemografik, obstetrik bazı bilgiler içeren ve Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi ölçeği A versiyonundan oluşan anket gözlem altında anket uygulama yöntemi ile uygulandı. Sonuçlar SPSS paket programı ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda eğitim alan gruptaki gebelerin doğum korkusu puan ortalaması (30,62±19,13) eğitim almayan gruptan (60,64±21,35) anlamlı olarak daha düşüktür(p0.05). Eğitim alan grupta daha önce gebelik öyküsü olma durumu doğum korkusu puanını anlamlı olarak 6,977 birim azaltırken, lisans veya lisansüstü eğitime sahip olmak doğum korkusu puanlarını anlamlı olarak 8,432 birim artırmıştır. Ayrıca aile sağlığı merkezinde yapılan izlem sayısının 4 olması ise doğum korkusu puanlarını 11,734 birim azaltmıştır. Eğitim almayan grupta ikamet yerinin il merkezi olma durumu doğum korkusu puanlarını anlamlı olarak 9,166 birim azaltırken, doğum yöntemi tercihi sezaryen olanların doğum korkusu puanları ise anlamlı olarak 11,276 birim yüksek bulunmuştur. Ayrıca aile sağlığı merkezinde izlemi yapan kişinin sadece aile sağlığı çalışanı olması ise doğum korkusu puanlarını anlamlı olarak 9,960 birim artırmıştır. Sonuç: Gebe okullarının doğum korkusunu azaltmada etkili bir uygulama olduğu ve bu eğitimlere katılanlarda sezaryen tercih oranlarının daha düşük olduğu, aile sağlığı merkezlerine düzenli gebelik kontrolüne gelen ve aile hekimi ile beraber aile sağlığı çalışanının bir ekip halinde takibinde bulunanların doğum korkularının daha az olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: Fear of childbirth; expressed as a continuous or fluctuating repetition of disturbing thoughts and bodily sensations by women, and this has led to the conclusion that women evaluate the birth event as an anxiety and fearful situation. Fear of childbirth causes some negativities before, during and after birth. In this study, our aim is to determine the birth fears of expectant mothers who received or did not receive birth preparation training in an important health center in Ankara and to evaluate the effect of education on fear of birth. Method and materials: Our research is a cross-sectional analytical study comparing two groups. Our study included 183 pregnant women who applied to Ankara City Hospital Gynecology Clinic pregnant school between 17.08.2022 and 17.09.2022 and were entitled to receive a certificate, and 366 pregnants, 183 of whom applied to the pregnant follow-up outpatient clinics for routine control. Pregnant women with a risky pregnancy and under the age of 18 were not included in the study. A questionnaire consisting of the Wijma Birth Expectation/Experience scale, which contains some sociodemographic and obstetric information, was administered to the pregnant volunteers who accepted to participate in the study, using the survey method under observation. The results were evaluated with the SPSS package program. Results: In our study, the mean fear of childbirth score of the pregnants in the group who received training (30.62±19.13) was significantly lower than the group that did not receive education (60.64±21.35) (p0.05). While having a previous pregnancy history significantly decreased the fear of birth score by 6,977 units, having undergraduate or graduate education significantly increased the fear of childbirth scores by 8,432 units. In addition, the fact that the number of follow-ups in the family health center was 4 decreased the fear of childbirth scores by 11,734 units. In the group who did not receive education, the state of being a city center significantly decreased the fear of birth scores by 9,166 units, while the fear of birth scores of those who preferred cesarean delivery method was found to be significantly higher by 11,276 units. In addition, the fact that the person who followed up in the family health center was only a family health worker significantly increased the fear of birth scores by 9,960 units. Conclusion: Pregnant schools are an effective practice in reducing the fear of childbirth and cesarean section preference rates are lower in those who attend these trainings, those who come to family health centers for regular pregnancy control and follow up with the family doctor and family health worker as a team have less fear of birth, on the other hand, cesarean section is less. It was concluded that the choice of birth method increased the fear of birth.