Turmoil in the Crimean Khanate (1623-1628)
Kırım Hanlığı'nda kargaşa: (1623-1628)
  1. Tez No: 780963
  2. Yazar: AHMET TÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZER ERGENÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kırım Hanlığı, Karaçi, Osmanlı İmparatorluğu, III Mehmed Giray Han, Kalagay Şahin Giray Sultan, Crimean Khanate, Karaçi, Ottoman Empire, Mehmed Giray III Khan, Kalgay Şahin Giray Sultan
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 379
Özet
Bu çalışma Kırım Hanlığı dahilinde 1623-1628 yılları arasında zuhur eden kargaşanın sosyopolitik nedenlerini ve sonuçlarını öncelikle Kırım Tatar, Osmanlı, Leh, Rus, Romen ve Iran kaynaklarının karşılaştırılmasına dayanarak analiz etmektir Han'ı iktidarı Karaçi Beyleri ile işbirliğine icbar eden, Altınorda'dan tevarüs eden Karaçi sistemi mütemadiyen siyasi istikrarsızlığa yol açıyordu. Osmanlı Devletinin Hanlık üzerindeki kontrolü hem Karaçi Beylerinin işbirliğine hem de üstün ateş güçlerine dayanıyordu. Bu gerçeğin farkına varan III .Mehmed Giray Han ve Kalgay Şahin Giray Sultan kardeşler, hem.Karaçi Beylerini gözetim altına alarak, hem de ateşli silahları çok etkili kullanan Zaporoj Kazakları ile ittifak kurarak Osmanlıları mağlup ettiler. Sonuç olarak, Osmanlıların onları Canıbek Giray Han ve Devlet Giray Sultan ile değiştirme planlarına ragmen beş yıl daha iktidarda kalmayı başardılar.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to analyze the socio-political causes and effects of the turmoil in the Crimean Khanate (1623-1628) depending mainly on the Crimean Tatar, Ottoman, Polish, Russian, Romanian, and Persian sources The Karaçi system, inherited from the Golden Horde, that forced the Khans to share the power with the Karaçi leaders was the major obstacle for the stability of the Khan. The Ottomans were depending on the cooperation of the Karaçi leaders and their superior fire arms in order to keep the Khans under control. Mehmed Giray III Khan and Kalgay Şahin Giray Sultan brothers who realized this fact put the Karaçi leaders under strict control and made an alliance with the Zaporozhian Cossacks who were effectively using fire arms and defeated the Ottomans. Consequently, they have managed to remain in the power for five more years, contrary to the Ottoman's plan to replace them with Canıbek Giray Khan and Devlet Giray Sultan.