Elektrikli bir scooterda rejeneratif frenleme uygulamasının deneysel araştırılması
Experimental investigation of regenerative braking in an electric scooter
- Tez No: 781034
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM CAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET AKSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Otomotiv Mühendisliği, Automotive Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrikli Kick Scooter, Rejeneratif frenleme, Şarj akımı, ayarlanabilir güç direnci, Çok hücreli batarya, MATLAB/SIMULINK, Tekerlek içi motor, Sürüş çevrimi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sürüş Çevrimi, Electric Kick Scooter, Regenerative braking, Charging current, adjustable power resistor, Multi-cell battery, MATLAB/SIMULINK, In-wheel motor, Driving cycle, Sivas Cumhuriyet University Driving Cycle
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Bilimleri ve Teknoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tez çalışmasında, Elektrikli Kick Scooter'in (EKS) tekerlek içi motor kullanılarak menzilini artırmaya yönelik yeni bir rejeneratif frenleme tekniği önerilmiştir. Önerilen bu tekniğe göre, karmaşık anahtarlama tekniği, volan sistemi veya ultra kapasitör gibi uygulaması zor ve ekonomik açıdan maliyetli olan bu yöntemler kullanılmadan çok hücreli bir akü sisteminden ayarlanabilir direnç kullanarak şarj ve şarj akımlarının değiştirilmesi yöntemi uygulanarak rejeneratif frenleme gerçekleştirilmiştir. Çok hücreli bir akü sisteminden ayarlanabilir direnç kullanarak şarj ve şarj akımlarının değiştirilmesi yöntemi uygulanarak standart akımlarda motor beslenirken daha yüksek akımlarda batarya beslenilmiştir. Bu sistemi uygulamak için ayarlı güç direnci (reosta) kullanılmıştır. Çok hücreli akü sistemi olarak lityum iyon ve kurşun asit bataryalar kullanılmıştır. Farklı batarya grupları kullanılarak çalışmanın güvenirliliği artırılmıştır. Önerilen rejeneratif frenleme sisteminin performansını değerlendirmek için MATLAB/SIMULINK programı ile simülasyonları yapılmıştır. Ayrıca teorik yöntemi teyit amaçlı deneysel bir çalışma da yapılmıştır. Deneysel yöntem için Sivas Cumhuriyet Üniversitesi kampüsünde bir sürüş çevrimi gerçekleştirilmiştir. Simülasyonlar sonucunda kurşun asit bataryadan %21,09 lityum iyon bataryadan ise %28,35 menzile katkı sağlamıştır. Gerçek sürüş testlerinde ise kurşun asit bataryadan %18,24 lityum iyon bataryadan ise %25,36 menzile katkı sağlanmıştır. Teorik ve gerçek test sonuçlarında, önerilen rejeneratif frenleme tekniğinin uygulanabilirliği ve verimli olduğunu kanıtlanmıştır. Ayrıca bu tez araştırması, EKS ve diğer elektrikli araçların (EA) menzilini arttırmak için basit ve verimli bir rejeneratif frenleme sistemi sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a new regenerative braking technique is proposed to increase the range of the Electric Kick Scooter (EKS) by using an in-wheel motor. According to this proposed technique, regenerative braking is performed by applying the method of changing the charge and charge currents using an adjustable resistor from a multi-cell battery system, without using complex switching technique, flywheel system or ultracapacitor, which is difficult to implement and economically costly. By applying the method of changing the charging and charging currents using an adjustable resistor from a multi-cell battery system, the motor is fed at standard currents while the battery is fed at higher currents. A regulated power resistor (rheostat) is used to implement this system. Lithium-ion and lead-acid batteries were used as multi-cell battery system. The reliability of the study has been increased by using different battery groups. To evaluate the performance of the proposed regenerative braking system, simulations were made with the MATLAB/SIMULINK program. In addition, an experimental study was conducted to confirm the theoretical method. For the experimental method, a driving cycle was carried out on the campus of Sivas Cumhuriyet University. As a result of the simulations, it contributed to the range of 21.09% from the lead acid battery and 28.35% from the lithium-ion battery. In real driving tests, 18.24% from the lead acid battery and 25.36% from the lithium-ion battery contributed to the range. In theoretical and real test results, the proposed regenerative braking technique has been proven to be practicable and efficient. In addition, this thesis research offers a simple and efficient regenerative braking system to increase the range of EKS and other electric vehicles (EV).