Betula medwediewii reg. ve Zelkova carpini folia (Pall.) C. Koch. subsp Yomraensis Anşin and gerçek türlerinin doku kültürü teknikleri ile üretilmesi
Micropropagation of Betula medwediewii and Zelkova carpinifolia subsp. Yomraensis by tissue culture techniques
  1. Tez No: 78119
  2. Yazar: GÖKÇEN HANGİŞİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ YAHYAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: B. medwediewii, Z. carpinifolia subsp. Yomraensis, Tissue Culture, Micropropagation VI
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Bu çalışmada, populasyonlarının kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış endemik türler olmaları ve birey sayısı az, üretim materyali temini güç olan Betula medwediewii ve Zelkova carpinifolia subsp. Yomraensis taksonlarının doku kültü tekniği ile üretimi amaçlanmıştır. B. medwediewii' de vejetasyon dönemi içinde 6 farklı ortetin kuzey ve güneye bakan taraflarından alınan koltuk tomurcuklan ile çalışılmıştır. Her ortetten alman 40 adet örnek 4 mg/1 BAP dozunun kullanıldığı WPM ortamında kültüre alınmıştır. Kültür aşılama işleminden 2, 6 ve 10 hafta sonra yapılan gözlemlerle, klonlar ve eksplantın alındığı yönlerin eksplantların yaşama yüzdeleri, kallus ve sürgün oluşturma durumları üzerine etkileri araştırılmıştır. 6 hafta sonunda oluşan uzun sürgünler 2 mg/1 NAA dozu içeren WPM ortamında köklendirmeye alınmışlar ve 4 hafta sonunda köklenmişlerdir. Vejetasyon dönemi dışında genç bir ortetten alınan eksplantlar ise farklı BAP+NAA dozlarından oluşan 8 farklı WPM ortamında kültüre alınmışlardır. En iyi gelişme 4 mg/1 BAP dozunun kullanıldığı NAA bulunmayan ortamda elde edilmiştir. Diğer ortamlarda gelişme meydana gelmemiştir. Z carpinifolia subsp. Yomraensis' 'den alman eksplantlar Zeatin, BAP, IAA ve IBA doz ve kombinasyonlarından oluşan MS ve WPM ortamlarında kültüre alınmışlardır. Z carpinifolia subsp. Yomraensis'te kallus oluşumu sağlanmış, sürgün gelişimi sağlanamamıştır. Anahtar Kelimeler; B. medwediewii, Z. carpinifolia subsp. Yomraensis, Doku Kültürü, Mikrovejetatif üretim V
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, it was aimed propagation of Betula medwediewii and Zelkova carpinifolia subsp. Yomraensis which have been difficult obtaining of the material, had few amount of individual and endemic species' by using tissue culture. It was studied on bud explants of Betula medwediwii taken south and north side of 6 different ortets in growing season. 40 samples were obtained for every ortet and they were cultured into the WPM (Woody Plant Medium) included 4 mg/1 BAP. 2, 6, and 10 weeks later from the explants were cultured, effects of the different clones and direction of taken exsplants from ortet were researched on the survival rate of the explants, callus and shoot formation. In the end of 6 weeks, formed long shoots were placed into WPM rooting media included 2 mg/1 NAA. And the shoots were rooted 4 weeks later. Bud explants taken from the young ortet during the dormancy season were cultured cultured into the WPM media included different BAP + NAA concentrations. The bud explants belonged Zelkova carpinifolia subsp. Yomraensis were placed into WPM and MS (Murashige & Skoog) media included Zeatin, BAP, IAA, and IBA concentrations and combinations. Callus formation was realised but shoot formation was not realised for Zelkova carpinifolia subsp. Yomraensis.