Sabahattin Kudret Aksal'ın kurmaca metinlerinde kadın
Sabahattin Kudret Aksal's women in fiction places
  1. Tez No: 781214
  2. Yazar: SONGÜL ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sabahattin Kudret Aksal, kadın, Gazoz Ağacı, Oyunlar, Sabahattin Kudret Aksal, women, Gazoz Agaci, dramas
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Kadının toplum içerisindeki konumu ve kimliği, toplumsal değişim sürecini yakından okuyabildiğimiz birçok edebi metne konu olmuştur. Kadın kimliği, Cumhuriyet Dönemi yazarlarından Sabahattin Kudret Aksal'ın da oyun ve öykülerinde önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada Sabahattin Kudret Aksal'ın oyun ve öykülerinde yer alan kadın karakterler incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde çalışmaya temel oluşturabilmek amacıyla kadının tarihsel süreç içinde değişen konumu anlatılmıştır. İkinci bölümde kadının üstlendiği roller; anne, evlat ve eş başlıkları altında incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise kadının hayat karşısındaki durumu ele alınmıştır. Kadının sahip olduğu roller ve hayat karşısındaki durumu incelenirken geleneksel kültürle modernleşme sürecindeki kültürel değişimler göz önünde tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
Place and identity of women in society is discussed in a lot of places which we can examine their social identity closely. Identity of women has an important place in Writers of republic period as in Sabahattin Kudret Aksal's dramas and tales too. In this study women chracters partaking in dramas and tales of Sabahattin Kudret Aksal are viewed. In the first part of the study changing place of women in history explicated in order to comprase a basis for study. In the second part, undertaken roles of women under the titles of mother, wife and daughter viewed. As for third part circumstances of women toward to life is discussed. While roles and circumstances of women are discussed, cultural changes are considered in rationalization of general culture.