Türkiye'de sosyal güvenlik denetiminin etkinliği: Trakya'da görev yapan sosyal güvenlik denetmenleri üzerine bir araştırma
The efficiency of social security auditor in Turkey: A research on social security auditors working in Trakya
  1. Tez No: 781217
  2. Yazar: BURAK URBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSKENDER GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik, Denetim, Sosyal Güvenlik Denetimi, Social security, auditing, social security auditing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmada, Türkiye'de sosyal güvenlik denetiminin etkinliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmacının hazırladığı anket Kişisel Bilgiler Formu ve Denetim etkinliğini ölçmek için, çalışma ortamı ile ilgili 5 madde, eğitimler ile ilgili 5 madde, denetim süreci ile ilgili 15 madde ve memnuniyet düzeyi ile ilgili 6 madde olmak üzere 31 maddeden oluşan sorudan oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi Kırklareli ilinde bulunan 13, Tekirdağ ilinde bulunan 25 ve Edirne ilinde bulunan 15 sosyal güvenlik denetmeni oluşturmaktadır. Bu araştırmada evreninin tamamına ulaşıldığından örneklem evrendir. Araştırma sonucunda çalışma ortamı ortancalarının Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne illerine göre dağılımları arasında anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Eğitim ve Denetim Süreci değişkeninde ortancalarının Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne illerine göre dağılımları arasında farkın önemli olmadığı görülmüştür. Memnuniyet düzeyi ortancalarının Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne illerine göre dağılımları anlamlı düzeyde farklılık olduğu saptanmıştır. Ayrıca Edirne ilinden katılan örneklemin memnuniyet düzeyinin Kırklareli ve Tekirdağ ilinden katılanlardan daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu kapsamda çalışma ortamlarının ve memnuniyet düzeylerinin iller arası farklılık göstermesi denetimin etkinliğini önemli oranda etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim was to investigate the effectiveness of social security control in Turkey. A questionnaire containing 31 items was developed by the researcher to measure the Personal Information Form and the effectiveness of the audit. The questionnaire consisted of 5 items about the working environment, 5 items about the training, 15 items about the audit process, and 6 items about the level of satisfaction. The sample for the research included 13 social security inspectors in Kırklareli, 25 in Tekirdağ, and 15 in Edirne. The sample for this study is representative of the entire universe as it included all social security inspectors in the selected provinces. The results showed that there was a significant difference in the distribution of the medians of the working environment among the provinces of Kırklareli, Tekirdağ, and Edirne. However, there was no significant difference in the distribution of the medians of the Education and Control Process variable among the provinces. A significant difference was found in the distribution of the medians of the satisfaction level among the provinces of Kırklareli, Tekirdağ, and Edirne. In addition, it was found that the satisfaction level of the sample from Edirne was higher than that of the samples from Kırklareli and Tekirdağ. These differences in working environments and satisfaction levels between provinces significantly impact the effectiveness of the audit.