Çorum-Karhın Çayı havzası topraklarının bazı fiziksel ve hidrolojik özellikleri ile erozyon eğilimi değerlerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar
Investigation on some physical and hydrological properties of soils and erodobility indices at watershed of Çorum-Karhın Stream
  1. Tez No: 78128
  2. Yazar: MEHMET TOK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARSLAN OKATAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak Erodibilitesi, Arazi Kullanım Şekli, Yükseklik, Bakı, Soil Erodobility, Land Use Type, Altitude, Aspect
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Çorum'un İskilip ilçesinin Karhın çayı havzasında yapılan bu çalışmada, farklı arazi kullanım şekilleri, farklı yükseklik kademeleri ve farklı bakılara göre toprakların bazı fiziksel, kimyasal ve hidrolojik özellikleri ile erozyon eğilim değerleri araştırılmıştır. Araştırma alanında açılan toprak profillerinden alınan toprak örnekleri havzayı temsil edecek şekilde iki farklı arazi kullanım şeklinden (tarım, orman), üç yükseklik kademesinden (800-1000 m, 1000-1250 m, 1250-1500 m) ve iki farklı bakıdan (kuzey, güney) alınmıştır. Orman alanlarından 24 ve tarım alanlarından 12 olmak üzere toplam 36 adet toprak profili açılmış ve herbir profilden farklı iki derinlik kademesinden (0-20, 20-50 cm ) toprak örnekleri alınmıştır. Araştırma alanından alınan toprak örnekleri üzerinde laboratuvarda yapılan analizler ile tekstür (kum; toz ve kil), nem ekivalanı, permeabilite, su tutma kapasitesi, dane yoğunluğu, hacim ağırlığı, gözenek hacmi, organik madde, pH ve erozyon eğilimleri (dispersiyon oranı, kolloid/nem ekivalan oranı, erozyon oranı) gibi 14 toprak özelliği belirlenmiştir. Toprakların bu özellikleri arazi kullanım şekli, yükseklik kademesi ve bakıya göre farklılıkları varyans analizi ile karşılaştırılmış ve korelasyon analizi ile ilişkiler ortaya konulmuştur. Ayrıca araştırma sahasının arazi kullanım şekli, bakı ve eğim durumunu gösteren haritalar coğrafi bilgi sistemi ortamında gerçekleştirilmiştir. Yapılan laboratuvar ve istatistik analizlerden çtkanlan bazı sonuçlar şöyledir. I. Toprak özellikleri arazi kullanım şekline ve yükseklik kademesine bağlı olarak istatistiki anlamda önemli farklılık göstermektedir. II. Bir erozyon eğilim indeksi olan dispersiyon oranı araştırma alanı topraklarında sınır değer olan 15'ten büyük bulunmuştur. Bu sonuçlar havza topraklarının erozyona duyarlı olduğunu göstermektedir. Arazi kullanım şekline göre yapılan karşılaştırmada en düşük dispersiyon oram orman topraklarında saptanmıştır. III. Araştırma sahası toprak özellikleri ve erozyon eğilimi bakılar arasında istatistiki anlamda önemli farklılık göstermemiştir. Ancak güney bakıda yer alan topraklar erozyona daha duyarlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY“”In this study, some physical, chemical and hydrologic soil properties and soil erodobility indices according to different land use types, different altitude and different aspect were investigated at Karhin stream watershed of İskilip in Çorum. Soil samples were taken from two different land use types (forestland and agriculture land), three different altitutes (800-1000 m, 1000-1250 m, 1250-1500 m) and two different aspects (south and north). Totally 36 soil profiles were dug of which 24 from forestland, 12 from agriculture areas. Soil samples were taken from two different depth steps (0-20 cm and 20-50 cm). Total 14 soil properties such as texture (sand, silt and clay), moisture equivalent, permeability, water capacity, bulk density, porosity, particle density, organik matter, pH and erodobility (dispersion ratio, colloid / moisture equivalent ratio, erosion ratio) were measured on the soil sample in the laboratory. Soil properties ere analyzed statistically using analysis of variance, Duncan's Multiple Range Test and correlation differences and relations between the properties were examined. Furthermore, maps of research area were digitizing and evaluated in Geographic information System. I. Statistically significant differences exist in soil properties as a function of land use type and altitude. II. İn general average dispersion ratio values of soils in the study area were faund to be greater than the suggested limiting value of 15. That is watershed soils are susceptible to erosion. However, dispersion ratios of forest land soils are relatively less than agriculture land soils III. In general average data of different properties of soils obtained and erodobility index obtained from two different aspects haven't been found to be statistically different.