Doğu Karadeniz Bölgesi'nde doğal olarak yetişen karamuk (Berberis L.) türlerinin odun anatomileri
Wood anatomy of Berberis L. species in the East Black Sea region
  1. Tez No: 78127
  2. Yazar: PELİN SİPAHİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA GERÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Doğu Karadeniz Bölgesi, Odun Anatomisi, Berberidaceae, Berberis, Turkey, East Black Sea Region, Wood Anatomy, Berberidaceae, Berberis
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yetişen Berberidaceae familyasından Berberis L. cinsine ait doğal türlerin odunları üzerinde anatomik incelemeler yapılmıştır. Anatomik verileri ortaya koyabilmek için Berberis L. Cinsine ait 3 adet doğal türden odun örnekleri, Trabzon, Gümüşhane ve Bayburt yörelerinden 545-1500 m yükseltiler arasında toplanmıştır. Anatomik yapıda; traheler (teğetsel ve radyal çaplan, çeper kalınlıkları, oluşturdukları gruplar, hücre uzunlukları, perforasyon tablası uzunluğu, geçitleri, 1 mm2'deki sayılan), özışınları (yüksekliği, genişliği 1 mm2'deki ve 1 mm'deki sayılan), perforasyonu bulunmayan traheal elemanlar (uzunlukları, genişlikleri, çeper kalınlıkları) ve boyuna paranşim araştırılmıştır. Elde edilen veriler istatistik analizlerle irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been studied for finding out the anatomical properties of some Berberis L. Species that grown in the East Black Sea Region of Turkey. In order to determine anatomical properties of 3 species of this family, wood samples have been taken between 545 and 1500 metres of Trabzon, Gümüşhane and Bayburt areas. Anatomical structure in wood samples, vessels (their tangential and radial diameters, thickness of cell walls, longness of cell, their groups, longness of perforation plates, their number in 1 mnr), rays (their numbers in 1 mm- and 1 mm, their heights and widths), imperforate tracheary elements (their longness, widths, thickness of cell walls, lumen diameters), axial parenchyma have been measured. All results of data have been analyzed with statistical methods.