Bina yakın çevresi ve konumsal düzenlerin farklı kültürlerde peyzaj tasarımına etkisi
The effects of a building near environment and positional orders on landscape design in different cultures
  1. Tez No: 78138
  2. Yazar: ÖZKAN ÖZGÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENGÜL Ö. GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kent İçi Açık Alan, Dış Mekan, Tarih, Mekan. VI
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Kentsel dış mekanların oluşumunda en önemli etken sınır elemanı olan ve o dış mekanı biçimlendiren yapılar ve mimari kütlelerdir. Bu yüzden peyzaj mimarlığının konusu olan dış mekan ve mimarlık meslek disiplininin konusu olan yapı her boyutta ilişki içindedir. Bina cephesindeki hareketler,plan formu, yapıdaki mimari elemanlar dış mekan tasarımını direkt olarak etkilemektedir. Tezin amacı belirlenen zaman aralığındaki dönemlere göre mimarideki farkhlaşımm dış mekan algısını ve tasarımım nasıl etkilediğinin ve iki ayrı kültürde bu farklılaşımın benzerliklerinin olup olmadığımnın tespit edilmesidir. Kütlelerde yapı fonksiyonlarının dış mekanın etkisindeki rolü ve boyutsal artışların nasıl olduğu tezin ana çıkış noktasını oluşturmaktadır Bu nedenle bu tezin 1. bölümünde genelde mekan tanımlan, izleyen bölümlerde doğu/batı farklılıklarının üzerinde süreklilik arz eden tipolojiler ve ender olanlar ayrımı getirerek ve morfolojik kaset tekniği kullanma yoluyla bir irdeleme yapılmış, doğu/batı peyzaj mimarlığı ilkelerindeki benzerlikler ve karşıtlıklar ortaya konulmuş, bunlara dayalı eleştirel yorumlar yapılmış ve ilkelerin güncelliği tartışılarak bir dizi sonuca varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The most significant factors in the formation of the urban open space are building and architectural heaps, which are border elements, and shape that outer space. For this reason, landscape architecture, which is the subject material or outer space, and building, which is the material of architectural elements in the building directly effect the outer space design. The aim of the thesis is to study the differences in the architecture according to estimated time. The start points of thesis are; the roles of building functions in heaps under the effects of open spaces and how the dimensional increases take place. For this reason in the first part of the thesis generally space description take place. In the following parts the typologies which show continuity on the east/west differences, an examination by bringing a rare distinction and using morphologic tape technique. Furthermore the similarities and contrast and contrast in east/west landscape architecture principles put forward, and critics on them were made. Finally, a result was made by discussing the actuality of principles. Key Words : Urban Open Space, Outer Space, History, Place. VII