İskemik mitral yetersizliğinde cerrahi yaklaşımların sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of the results of surgical approaches in ischemic mitral regurgitation
- Tez No: 781446
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KAAN KIRALİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: İskemik mitral yetersizliği, mitral kapak rekonstrüksiyonu, mitral kapak replasmanı, Ischemic mitral regurgitation, mitral valve reconstruction, mitral valve replacement
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Özet: Amaç: Bu çalışmada, 1985-2003 yılları arasında iskemik kalp hastalığına (İKH) bağlı gelişen iskemik mitral yetmezliği (İMY) nedeniyle, Koşuyolu Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde opere edilen, koroner arter bypas greftleme (CABG) ve/veya kombine mitral kapak müdahalesi yapılan hastalar incelenmiştir. Bu gruplar, preoperatif ve postoperatif sonuçları açısından karşılaştırılmış ve sonuçları değerlendirilmiştir. Yöntem: 1985-2003 yılları arasında, İKH ve buna bağlı gelişen İMY tanısıyla, Koşuyolu Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde CABG ve/veya kombine mitral kapak müdahalesi yapılan 123 hasta retrospektif olarak incelemeye alındı. Bulgular: Grup I'de mitral kapağa müdahale edilmeyen ve sadece CABG yapılan toplam 80 (%65) hasta, Grup II'de ise mitral kapak rekonstrüksiyonu veya mitral kapak replasmanı ile beraber CABG yapılan toplam 43 (%35) hasta üzerinde çalışılmıştır. Hastaların 94'ü (%76.4) erkek, 29'u (%23.6) ise kadındı. Yaş ortalamaları 59.1 yıl idi. Gruplardaki hastalar, anjiyografik olarak damarlarında %50'den fazla darlığı olan miyokard infarktüsü geçirmiş iskemik kalp hastalığı olan ve beraberinde orta veya ileri mitral yetersizliği (MY) bulunan hastalardır. Mitral kapağa müdahale edilen grupta yer alan 43 hastadan 29'una (%67.4) mitral kapak replasmanı ve CABG, 14'üne (%32.6) ise mitral rekonstrüksiyonu ve CABG operasyonu uygulandı. Sonuç: Tüm hastaların preoperatif ve postoperatif fonksiyonel kapasiteleri karşılaştırıldığında, postoperatif dönemde fonksiyonel kapasitelerinin belirgin olarak düzeldiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Summary: Objective: In this study, coronary artery bypass grafting (CABG) and/or combined mitral valve grafting (CABG) and/or combined mitral valve surgery was performed at Kosuyolu Heart Training and Research Hospital between 1985 and 2003 due to ischemic mitral regurgitation (IMF) due to ischemic heart disease (ICD). The patients who underwent the intervention were examined. These groups were compared in terms of preoperative and postoperative outcomes and their results were evaluated. Methods: Between 1985 and 2003, 123 patients who underwent CABG and/or combined mitral valve intervention at Kosuyolu Heart Training and Research Hospital with the diagnosis of IHD and related IMD were evaluated retrospectively. Results: A total of 80 (65%) patients who did not undergo mitral valve intervention and underwent CABG alone in Group I, and 43 (35%) patients who underwent CABG in combination with mitral valve reconstruction or mitral valve replacement were studied in Group II. Of the patients, 94 (76.4%) were male and 29 (23.6%) were female. The mean age was 59.1 years. Patients in the groups were patients with angiographically greater than 50% stenosis of their vessels, myocardial infarction, and patients with ischemic heart disease with concomitant moderate or severe mitral regurgitation (MR). Mitral valve replacement and CABG were performed in 29 (67.4%) of 43 patients in the mitral valve intervention group. (32.6%) mitral reconstruction and CABG operation were performed. Conclusion: When the preoperative and postoperative functional capacities of all patients were compared, it was observed that their functional capacities improved significantly in the postoperative period.