Betonarmede onarım güçlendirme ve çeşitli tekniklerle onarılıp güçlendirilen betonarme döşeme plaklarının davranışlarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Repairing and strengthening techniques for reinforced concrete structures and comparative study of behavior of reinforced concrete slabs repaired and strengthened by different techniques
  1. Tez No: 78152
  2. Yazar: M.YAVUZ AKKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Onaran ve/veya güçlendirme, Betonarmede, Döşemelerde, çeşitli tekniklerle, bulguların karşılaştırılması, Repairing and/or Strengthening, Reinforced Concrete, Slabs, Repairing and Strengthening Techniques, Comparative Study. VI
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET Bilindiği gibi betonarme yapı tekniğiyle inşa edilen yapıların ekonomik ömürleri süresi içinde maruz kalacakları yük ve yük etkileri altında normal kullanım ve göçmeye karşı güvenliklerinin belirli bir ihtimalle sağlanması gerekmektedir. Bununla beraber dünyanın aktif deprem kuşaklarından biri üzerinde bulunan Türkiye' de deprem yükleri altında betonarme yapılar hafit orta ve ağır olarak adlandırılan çeşitli hasarlara uğrayabildiği gibi bazen de hasarsız oldukları halde bunların taşıma güçleri değişen kullanım amaçlan için yetersiz kalabilmektedir. Bu durum Türkiye gibi aktif deprem kuşağında bulunan ülkelerde betonarme yapıların onarım ve güçlendirilmesine ilişkin tekniklerin çok daha önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın temel amacı betonarme yapılarda onarım ve güçlendirme konusunda Türkçe ve yabancı dilde çeşitli kaynaklardan yararlanarak hazırlanılan bir sentez çalışması ışığında betonarme döşeme plakların çeşitli tekniklerle onarılıp güçlendirilmesi ve davranışlarının karşılaştırmalı olarak incelenmesinden ibaretti Bu amaçla birinci bölümde betonarme yapılarda onarım ve güçlendirme hakkında temel bilgileri İçeren bir sentez çalışması verilmektedir. İkinci bölümde, bu sentez çalışmasından da yararlanılarak betonarme döşeme plakların çeşitli tekniklerle onarılıp ve/veya güçlendirilmeside kullanılan tekniklerle yapılan deneysel çalışmalar üzerinde durulmaktadır. Üçüncü bölümde ise söz konusu tekniklerle onarılıp ve/veya güçlendirilen plaklar üzerinde gerçekleştirilen deneylerden elde edilen bulgular verilmekte ve bu suretle kullanılan bu tekniklerin birbirlerine 4carşı etkinlikleri yük-yerdeğiştirme, rijitlik azalması, süneklik ve enerji tüketme kapasiteleri yönünden irdelenmektedir.Çalışmanın bütününden çıkartılan bazı sonuç ve öneriler dördüncü bölümde özetlenmekte ve bu son bölümü kaynaklar listesiyle, birim şekildeğiştirme ölçerleri ve deprem şiddet cetvellerinden birine ilişkin iki ek bölüm izlemektedir. Elde edilen sonuçlar, bu çalışmada incelenilen özelikler bakımından, alttan onarılıp ve/veya güçlendirilen plakların bu işlemlere üstten maruz kalanlardan daha iyi davranış sergilediklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Reinforced concrete structures are subjected to various load effects over their economical lifetime. The safety of those structures against serviceability and collapse has to be secured at a certain level of probability. The damage to the structures due to earthquake impact is generally divided into three groups: light, medium, and heavy damage. In some cases, the ultimate strength of those structures even without damage would be insufficient with respect to the aim of their use. This existence results in a great importance of using techniques associated with repairing and strengthening of reinforced concrete structures for countries such as Turkey located in active earthquake belt. The main purpose of this study is to repair and strengthen reinforced concrete slabs by using different techniques and to investigate comparatively their behavior. To accomplish this, comprehensive literature review associated with the subject for repairing and strengthening of reinforced concrete structures was initially carried out. The first chapter of the study presents a synthesis work on repairing and strengthening procedures used in reinforced concrete structures. In the second chapter, using the synthesis work given in the previous chapter, a detailed experimental program layout regarding to the repairing and strengthening techniques suitable to the reinforced concrete slabs was set out. In the third chapter, the results obtained are summarized so as to compare the techniques with each other used in the study, and discussed in terms of load-displacement relationships, reduction in stiffness, ductility, and energy dissipation capacity. The conclusions drawn from the study and recommendations for the future studies are given in the fourth chapter. This chapter is followed by a list of references and two appendices which consist of information about strain gauges and earthquake magnitude table. The findings obtained from this investigation study indicate that the slabs repaired and/or strengthened from the face under tension are behaved better than those subjected to the same treatment from the face under compression