Senaryo destekli oyun tabanlı öğrenme yaklaşımının 6. sınıf öğrencilerinin kavramsal anlamalarına ve derse yönelik görüşlerine etkisi: Vücudumuzdaki sistemler
The effect of scenario-supported game-based learning approach on the conceptual understanding and opinions of 6th grade students: Systems in our body
  1. Tez No: 781538
  2. Yazar: ÖZGÜR AŞKIN KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FETHİYE KARSLI BAYDERE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Scenario Supported Game-Based Learning, 5E Learning Model, Systems in Our Body, Conceptual Understanding
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu araştırmanın amacı; Fen Bilimleri dersi 'Vücudumuzdaki Sistemler' ünitesine ait 'Destek ve Hareket Sistemi, Solunum Sitemi ve Boşaltım Sistemi' konularında senaryo destekli oyun tabanlı öğrenme yaklaşımıyla oluşturulmuş öğretim materyallerinin, ortaokul 6. sınıf düzeyinde öğrenim görmekte olan öğrencilerin kavramsal anlamalarına ve derse yönelik görüşlerine etkisini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim öğretim dönemi bahar yarıyılında Giresun il merkezinde yer alan bir ortaokulda öğrenim gören toplam 36 (20 deney ve 16 kontrol grubu olarak) 6. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Öğretim sürecinde deney grubuna dersler senaryo destekli oyun tabanlı öğrenme yaklaşımı doğrultusunda kontrol grubunda ise Milli Eğitim Bakanlığı'nın öngördüğü ve fen bilimleri dersi öğretim programında belirtilen yaklaşım/yöntem/tekniklerle işlenmiştir. Veri toplama araçları olarak iki aşamalı 'Vücudumuzdaki Sistemler' kavram testi, öğretim müdahalesine yönelik yarı yapılandırılmış görüşme soruları ve çalışma yaprakları kullanılmıştır. Kavram testi deney ve kontrol grubuna ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubunun ön ve son test puanları arasındaki ikili karşılaştırma için nonparametrik istatistik tekniklerinden olan Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırmada nitel veri toplamak amacıyla kullanılan yarı yapılandırılmış görüşme soruları ve çalışma yapraklarının içerik analizi yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular deney grubuna uygulanan rehber materyallerin kontrol grubuna uygulanan mevcut öğretim materyallerine göre öğrencilerin kavramsal anlamalarını arttırmada daha fazla katkı sağladığını göstermiştir. Ayrıca deney grubu öğrencilerinin ön test sonuçlarında tespit edilen alternatif kavramların son test sonuçlarında belirgin bir azalma gösterdiğine ulaşılmıştır. Bu durum senaryo destekli oyun tabanlı öğrenme yaklaşımının deney grubunun kavramsal anlamalarına olumlu yönde katkı sağladığını göstermektedir. Deney grubu öğrencilerinin öğretim müdahalesi hakkındaki görüşlerinde senaryo destekli oyun tabanlı öğrenme yaklaşımı doğrultusunda hazırlanan tüm oyunların dersi eğlenceli hale getirdiği, derse olan ilgiyi arttırdığı, günlük hayatla ilişki kurmayı sağladığı, kalıcı ve kolay öğrenmeye destek verdiği gibi düşünceler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; The aim of this study is to examine the effects of the teaching materials created with a scenario-supported game-based learning approach on the subjects of“Support and Movement System, Respiratory System and Excretory System”belonging to the“Systems in Our Body”unit of Science course, on the 6th grade students conceptual understanding and their views on the lesson. The study group of the research consists of a total of 36 (20 experimental and 16 control groups) 6th grade students studying in a secondary school in Giresun city center in the spring semester of the 2022-2023 academic year. Mixed research method was used in the research. In the teaching process, the lessons were taught in the experimental group in line with the scenario-supported game-based learning approach, and in the control group, the approach/methods/techniques stipulated by the Ministry of National Education and specified in the science curriculum. Two-stage 'Systems in Our Body' concept test, semi-structured interview questions for teaching intervention and worksheets were used as data collection tools. Concept test was applied to the experimental and control groups as pre-test and post-test. Mann-Whitney U test, which is one of the nonparametric statistical techniques, was used for the pairwise comparison between the pre- and post-test scores of the experimental and control groups. Content analysis of the semi-structured interview questions and worksheets used to collect qualitative data in the research was conducted. The findings obtained in the study showed that the guide materials applied to the experimental group contributed more to increasing the conceptual understanding of the students compared to the existing teaching materials applied to the control group. In addition, it was found that the alternative concepts determined in the pre-test results of the experimental group students showed a significant decrease in the post-test results. This shows that the scenario-supported game-based learning approach contributed positively to the conceptual understanding of the experimental group. In the opinions of the experimental group students about the teaching intervention, there are thoughts that all the games prepared in line with the scenario-supported game-based learning approach make the lesson fun, increase the interest in the lesson, establish relationships with daily life, and support permanent and easy learning.