Okuma kültürünün geliştirilmesinde novella türünün kullanımı
Using novella in developing reading culture
  1. Tez No: 781640
  2. Yazar: HAMZA CAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERKER KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Novella, Okuma Kültürü, Ergenlik, Öğretim İlkeleri, Novella, Reading Culture, Adolescence, Teaching Principles
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmada okuma kültürünün geliştirilmesinde novella türünün etkisi incelenmiştir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması yöntemiyle desenlenmiştir. Çalışma, 2021-2022 Eğitim Öğretim yılında Antalya ili Manavgat ilçesi Taşağıl Anadolu Lisesinde öğrenim gören 47'si uygulamaya katılan ve 32'si uygulamaya katılmayan toplam 79 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmacı aynı zamanda çalışmanın uygulayıcısıdır. Araştırmacı tarafından geliştirilen Okuma Kültürü Ölçeği, Öğrenci Tanıma Formu, Görüşme Formları ve Öğretmen Günlüğü ile veriler toplanmıştır. Araştırma, ön hazırlıklarıyla birlikte toplam 8 haftalık bir süreci kapsamaktadır. 5 haftalık sürede her hafta öğrencilere 1 novella okutulup araştırmacı tarafından belirlenen 9 kazanım öğrencilere aktarılmıştır. 6. hafta ise okunması için herhangi bir süre verilmeden öğrencilere 1 novella daha dağıtılmıştır. Süreç sonunda uygulamaya katılan öğrencilere Görüşme Formları ve Okuma Kültürü Ölçeği son test olarak uygulanmıştır. Uygulamaya katılmayan öğrencilere de görüşlerindeki değişikliği görmek için başka bir Görüşme Formu uygulanmıştır. Süreç boyunca yapılan gözlemler, öğretmen günlüğüne not edilmiştir. Veriler, SPSS 25.0 programı ile analiz edilmiştir. Nicel verilerin analizinde betimsel istatistikler ile Bağımlı Örneklem t Testi, Bağımsız Örneklem t Testi, ANOVA, Kruskal Wallis ve Ki Kare testleri kullanılmıştır. Nitel veriler ise araştırmacı tarafından içerik analizi yapılarak aktarılmıştır. Öğrenci Tanıma Formu bilgilerine bakıldığında katılımcıların okuma kültürü gelişmemiş bir çevreden geldiği tespit edilmiştir. Araştırmada novella türü ile katılımcıların içinde bulunduğu ergenlik dönemi arasında ortak özellikler tespit edilmiştir. Ayrıca novella türü, öğretim ilkeleri açısından da okuma kültürü edindirmede okulda kullanılabilir. Novella türü hem zaman hem masraf olarak diğer türlere göre daha ekonomiktir. Süreç sonunda öğrencilerin okuma kültürlerinde artış görülmüştür. Uygulama sırasında öğretim ilkelerinden somutluk ve açıklık ilkesine göre verilen kazanımlarda ilerleme daha çok sağlanmıştır. 11. sınıf öğrencilerinin beğendiği ve beğenmediği novellalar, 9 ve 10. sınıflara göre farklılaşmaktadır. Novellaların beğenilmeyen yönü olarak yazarın yabancı sözcükleri fazla kullanması cevabı ön plana çıkmıştır. Novellaların beğenilme nedeni olarak ise kahramanların hayvanlardan oluşması ve akıcılık gösterilmiştir. Novellaları verilen sürede tamamlama ile cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki varken evdeki kitap sayısı, anne baba kitap okuma durumu, sınıf seviyesi, okuma saatlerinde okuma durumu ve önceki öğretmenlerin kitap okutması arasında bir ilişki tespit edilememiştir. Okunması için süre verilmeyen novellanın okunması ile de aynı başlıklar arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Okunması için süre verilmeyen novella, 11. sınıflarda diğer sınıflara göre daha fazla okunmuştur. Novella okumaları sonunda öğrenciler bir şeyler öğrendiklerini düşünürken novella okumalarına katılmayan öğrencilerin de istek durumlarında artış sağlanmıştır. Nitel analizlerde ise kütüphane kullanımı, ortak kitap okuma, kurmaca gerçeklik, sosyal medya fenomenleri ve öğrenciler arası etkileşim başlıkları ön plana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of the novella genre on the development of reading culture was examined. The research was designed with the action research method, one of the qualitative research methods. The study was carried out with a total of 79 students, 47 of whom participated and 32 of whom did not participate in the application of the research, studying at Taşağıl Anatolian High School in Manavgat, Antalya in the 2021-2022 academic year. The researcher is also the practitioner of the study. Data were collected through the Reading Culture Scale which is developed by the researcher, Student Identification Form, Interview Forms and Teacher's Journal. The research covers a total of 8 weeks with its preliminary preparations. During a 5-week period, 1 novella was read to the students every week and 9 learning outcomes determined by the researcher were transferred to the students. In the 6th week, 1 more novella was distributed to the students without any time restriction. At the end of the process, Interview Forms and Reading Culture Scale were conducted as a post-test on the students who participated in the application of novellas. Another Interview Form was conducted on the students who did not participate in the application of novellas to see the change in their views. Observations made throughout the process were noted in the teacher's journal. The data were analyzed with the SPSS 25.0 program. In the analysis of quantitative data, descriptive statistics, Dependent Sample t Test, Independent Sample t Test, ANOVA, Kruskal Wallis and Chi-Square tests were used. Qualitative data were transferred by the researcher by making content analysis. When the information gathered from the Student Identification Form was examined, it was determined that the participants came from a social background where the reading culture was not developed. In the study, common features were determined between the novella genre and the adolescence period of the participants. In addition, in terms of teaching principles, the novella genre can be used in schools to acquire a reading culture. Novella, as a genre, is more economical than other genres in terms of both time and cost. At the end of the process, an increase was observed in the reading culture of the students. During the application, more progress was achieved with the learning outcomes which were given according to the teaching principles of concreteness and clarity. Novellas liked and disliked by 11th grade students differ from 9th and 10th grades. As the disliked aspect of the novellas, the author's excessive use of foreign words came to the fore. The reason why novellas are liked is that they were written in a fluent language and the heroes consisted of animals. While there was a significant relationship between completing the novellas in the given time and gender, no relationship was found between the number of books at home, the reading status of the parents, the grade level, the reading status during the reading hours and the efforts made by previous teachers to make the students read. The same items were examined also for the relationships among the reading of the novella which was not given any time restriction. The novella, which was not given any time restriction, was read more in 11th grades than in other grades. While the students thought that they had learned something at the end of the novella readings, the willingness of the students who did not participate in the novella readings increased. In qualitative analysis, the topics of library use, shared book reading, fictional reality, social media influencers and interaction between students came to the fore.