Rotor sistemlerinin sonlu elemanlar yöntemi ile incelenmesi
Finite element analysis of rotor systems
- Tez No: 781719
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rotor Systems, Rotordynamics, Finite Element Method, Modal Analysis
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Teorisi ve Dinamiği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Rotorların çoğu genellikle kompleks geometrilere sahiptir. Bu da analitik modelleme yaparak rotorun dinamik davranışının belirlenmesini zorlaştırır. Bu amaçla sonlu elemanlar yöntemi gibi güçlü yaklaşım yöntemleri kullanılarak sistemin analizi yapılır. Sonlu elemanlar yöntemi, denklem sistemlerinin çözümü aşamasında denklem indirgemesine olanak tanıyarak hem zaman tasarrufu hem de ekonomiklik sağlamaktadır. Bu çalışmada, sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak bazı rotor sistemlerinin dinamik analizi yapılmıştır. İlk bölümde rotor sistemleriyle ilgili literatürde bulunan çalışmalar, rotor modeli çeşitleri ve hesaplama teknikleri özetlenmiştir. Ayrıca ilk bölümde, rotor sistemi elemanları incelenerek karakteristik özellikleri belirtilmiş ve rotor sistemleriyle ilgili denklem takımları yazılarak ilgili denklem çözümleri açıklanmıştır. İkinci bölümde, kullanılan iki farklı yazılıma ait işlem basamakları verilerek ele alınan dört farklı tipteki rotor sisteminin tanıtımı yapılmıştır. Üçüncü bölümde, ilgili rotor sistemlerine ait problemlerin çözümü yapılarak elde edilen doğal frekans değerleri ve mod şekilleri verilmiştir. Her iki yazılımla elde edilen analiz sonuçlarının birbirine çok yakın olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Rotor Sistemleri, Rotor dinamiği, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Modal Analiz
Özet (Çeviri)
Finite Element Analysis of Rotor Systems Because of having complex configurations, it is hard to predict the dynamic behaviors of the rotors analytically. Thus, using powerful approach methods such as finite element is developed for analyzing the system. Finite Element Method enables both time saving and economy for solving the equations by enabling reduction in the system equations. In this study, the dynamic behaviors of some rotor systems were solved by the finite element method. In the first chapter, some literature studies in the field of rotordynamics, the kind of rotor types and computational techniques were summarized. In addition, the elements of rotor systems were discussed, their set of equations were written and the solution of the system equations was explained. In the second chapter, the application procedure was given for two different softwares used and four different types of rotor problems in consideration were explained. In the third chapter, the solution of the problems was done, and the natural frequencies and the mode shapes were given. It was seen that the results obtained from both softwares were very close.