Lisans müzik programlarındaki ses eğitimcilerinin görüşleri doğrultusunda, Âşık Veysel türkülerinin ses eğitimi disiplinine uygunluğunun incelenmesi
Investigation of the suitability of Aşık Veysel turkus with the discipline of voice education in accordance with the opinions of sound educators in undergraduate music programs
  1. Tez No: 781720
  2. Yazar: EŞREF FURKAN GÖKKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA KAÇMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Âşık Veysel, Ses Eğitimi, Halk Ezgileri, Âşık Veysel, Voice Training, Folk Songs
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırma, lisans müzik programlarında uygulanmakta olan bireysel ses eğitimi derslerinde, Âşık Veysel türkülerinden seçilen eserlerin kullanılabilirliği durumunun tespiti amacı ile yapılmıştır. Çalışmaya 2022-2023 yılı güz döneminde, çeşitli üniversitelerin müzik programlarında görev yapan 24 ses eğitimi uzmanı öğretim elemanı katılmıştır. Araştırmada veri toplamak için lisans ses eğitimi öğretim elemanlarına yönelik“Uzman Görüşü Formu”başlıklı bir adet form oluşturulmuştur. Uzman görüşü formu hazırlanırken literatür taraması kullanılarak soru havuzu oluşturulmuştur. Literatür tarama tekniği ile TRT Repertuvarından Âşık Veysel'e ait türküler incelenmiş, içlerinden random örnekleme yoluyla seçilen türküler, araştırmacı tarafından oluşturulmuş soru formu ile öğretim elemanlarına yöneltilmiştir. Sonuçlar nitel içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, lisans müzik programlarında görev yapan öğretim elemanlarının büyük bölümü lisans ses eğitimi derslerinde Âşık Veysel türkülerinden seçilen eserlerin kullanılabilir olduğunu ancak eserlerin lisans ses eğitiminde kullanımından önce uzman kişilerce gerekli düzenlemelerin yapılmasının önemini ifade etmektedirler. Öğretim elemanlarının büyük bir bölümü Âşık Veysel türkülerinden seçilen eserlerin lisans ses eğitiminde kullanılmasının uygunluğuyla birlikte, gerekli düzenlemeler yapılarak bir repertuvar oluşturulabilmesi açısından da araştırmanın önemine dikkat çekmektedirler. Belirli bir plan ve program çerçevesinde öğrencilerin düzeylerine uygun olarak eserlerin lisans ses eğitimi programında ve repertuvarında yer alabileceği önemli bulgular içerisindedir. Kültürel değerlerimizin bir parçası olan türkülerimizin, evrensel ses eğitimi modellerinin yapısına uygun olarak düzenlenmesinin, bu değerlerimizin uluslararası platformda daha fazla tanınmasına katkı sunacağı belirtilirken, bu çerçevede türkülere piyano eşliklerinin yazılması ihtiyacının da ortaya çıktığı belirtilmiştir. İlgili türkülerin, sadece ses eğitimi dersleri yerine bireysel çalgı ve çoksesli koro derslerinde de materyal olarak kullanılmasının önemli ve işlevsel bir repertuvar oluşturacağına yönelik ortak bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to determine the availability of selected works from the folk of Âşık Veysel in individual voice training courses applied in undergraduate music programs. 24 voice training experts from various universities participated in the study during the fall semester of 2022-2023. A form titled“Expert Opinion Form”was created for undergraduate vocal education instructors to collect data in the study. The form was prepared using a literature review to create a pool of questions. By using the literature review technique, folk of Âşık Veysel from the TRT Repertory were examined and the songs selected through random sampling among, them were directed to the teaching staff with the questionnaire created by the researcher. The results were evaluated by using qualitative content analysis. The study results indicate that a majority of the teaching staff in undergraduate music programs believe that selected works from the folk of Âşık Veysel can be used in undergraduate voice training courses, but that necessary adjustments must be made by experts before using them in the training. The majority of the teaching staff also emphasize the importance of creating a repertoire by making necessary adjustments, as well as the appropriateness of using the selected works in undergraduate voice training. An important finding is that the works can be included in the undergraduate voice training program and repertoire within a specific plan and program according to the level of the students. It is noted that the adaptation of our traditional songs, which are part of our cultural heritage, to universal voice training models will contribute to their recognition on an international level. In this context, it is also mentioned that there is a need to write piano accompaniments for the folk. Common findings were obtained that the use of related folk as material in not only voice training classes but also in individual instrument and chair lessons will create an important and functional repertoire.