Sağlık çalışanlarının sağlık turizmi ile ilgili farkındalık düzeylerinin belirlenmesi ve tele tıp uygulamasının sağlık turizmi ve sağlık hizmeti sunumu açısından uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi: Bozyazı ilçesi örneği
Definition of the healthcare professionals' levels of health tourism awareness and assessment of the applicability of telemedicine in terms of both health tourism and providing health service: The example of Bozyazı district
- Tez No: 781803
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Mobil Sağlık Hizmetleri, Tele Tıp, Sağlık Çalışanları, Farkındalık, Health tourism, Mobile Health Services, Tele Medicine, Health Workers, Awareness
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Sağlık turizmi kısaca, bireylerin sağlık hizmeti almak üzere bir yerden başka bir yere gitmesi olarak tanımlanabilir. Tele tıp ise genel olarak, sağlık hizmetlerinin elektronik ortam aracılığı ile uzaktan yürütülmesini sağlayan bir uygulamalar bütünüdür. Dünya genelini etkileyen Covid-19 pandemisi, pek çok alanı olduğu gibi sağlık turizmi faaliyetlerini de etkilemiştir. Sunulan hizmetlerin devamlılığını sağlamak amacıyla çeşitli önlemler alınmakla birlikte, bu dönemde mobil sağlık hizmetleri özellikle hizmet sunumu noktasında daha ön planda olmuştur. Tele tıp uygulamalarının sağlık turizmi faaliyetlerindeki sürdürülebilirliği ve sağlık çalışanlarının sağlık turizmi konusundaki farkındalıkları bu nedenlerle tez araştırmamızın konusu olmuştur. Bu kapsamda Bozyazı ilçe devlet hastanesi uygulanacak anket çalışması için örnek çalışma alanı olarak belirlenmiş ve elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Anket sorularına verilen cevaplar çeşitli değişkenler yönünden analiz edilmiş ve cevaplar istatistiksel anlamlılık açısından yorumlanmıştır. Araştırma sonuçları sağlık çalışanlarının,“sağlık turizmi”kavramını“tele-tıp”kavramından daha fazla bildiklerini göstermektedir. Ayrıca yapılan çalışma ile sağlık çalışanlarının tele-tıp ile muayene sonrası kontrolleri, ön muayene hizmetlerine göre daha yararlı bulduğu sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcılar arasında, sağlık turizmi ile ilgili yeterli düzeyde tanıtım yapıldığı konusunda kararsız görüş bildirenler diğer gruplara kıyasla fazladır. Araştırma bulguları sağlık çalışanlarının yabancı dil öğrenimi konusunda yetersiz olduklarını göstermektedir. Ancak tüm bu sonuçlara karşın sağlık çalışanlarının teknolojik aygıt ve uygulamaları iyi düzeyde kullandıkları tespit edilmiştir. Bu bağlamda sağlık çalışanlarının tele tıp teknolojilerine adaptasyonlarının kısa sürede gerçekleşeceği düşünülebilir. Elde edilen veriler, erkek sağlık çalışanlarının sağlık turizmi ile ilgili farkındalık düzeylerinin kadınlara oranla daha fazla olduğunu ortaya koymaktadır. Genel anlamda lisans mezunu sağlık çalışanlarının sağlık turizmi konusundaki farkındalığı, diğer öğrenim durumunda olan sağlık çalışanlarından daha yüksektir. Sağlık çalışanlarının yaşı ve tecrübesi arttıkça sağlık turizmi farkındalığı da artmaktadır. Sağlık çalışanları tele-tıp uygulamasının sağlık turizminde kullanılmasında herhangi bir sakınca görmemektedir. Araştırmanın sonuçları, temel düzeyde bu konuda ileride yapılacak araştırmalara veri sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Health tourism can be briefly defined as individuals going from one place to another to receive health services. In general, telemedicine is a set of applications that enable health services to be carried out remotely via electronic media. The Covid-19 pandemic, which affects the whole world has affected health tourism activities and many areas. While various measures were taken to ensure the continuity of the services offered, mobile health services became more prominent in this period, especially in service delivery. Therefore, the sustainability of telemedicine practices in health professionals about health tourism has been the subject of our thesis research. In this context, Bozyazı district state hospital was determined as a sample study area. The survey to be applied and the results were evaluated statistically. The answers given to the survey questions were analyzed in terms of various variables. The answers given were evaluated in terms of statistical significance. The research results found that health professionals know the concept of“health tourism”more than“telemedicine.”In addition, it is concluded with the study that health workers find post-examination controls more beneficial than pre-examination services. In addition, the participants are undecided about the adequate publicity related to health tourism. Research findings show that healthcare professionals are inadequate in subject foreign language learning. However, despite all these results, it has been determined that healthcare professionals use technological devices and applications at a reasonable level. In this context, it can be thought that the adaptation of healthcare professionals to telemedicine technologies will take place quickly. The data obtained show that the awareness level of male health workers about health tourism is higher than that of females. In general, the awareness of health professionals with a bachelor's degree in health tourism is higher than that of health workers with other education levels. As the age and experience of healthcare professionals increase, awareness of health tourism increases. Healthcare professionals do not see any inconvenience in using telemedicine applications in health tourism. The results of the research will guide future academic studies.