Türkiye'de 2005-2020 yılları arasında hile denetimi alanında yayınlanan lisansüstü tezlere yönelik içerik analizi
Content analysis of graduate theses published in the field of fraud audit in Turkey between 2005-2020
  1. Tez No: 781833
  2. Yazar: BİLGE KAĞAN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEÇKİN GÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hile, Hile Denetimi, İçerik Analizi, Fraud, Fraud Audit, Content Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Geçmişte yaşanan sansasyonel muhasebe skandalları sonucunda akademisyenler, araştırmacılar ve yasa koyucular hileye ve hile denetimine ayrı bir parantez açmışlardır. Yaşanan skandalların maddi ve manevi boyutları irdelendiğinde ortaya çok yönlü büyük ölçekli kayıplar çıkmıştır. Bu noktada tüm tarafların hileye ve hile denetimine odaklanması zorunluluk halini almıştır. Çalışma 3 temel bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde hata ve hile kavramları açıklanarak işletmelerde meydana gelen hata ve hilelere yönelik bilgilere yer verilmiş, ikinci bölümde genel olarak hile denetimi kavramından bahsedilmiş, üçüncü bölümde ise 2005-2020 yılları arasında Türkiye'de yayınlanan“Hile Denetimi”anahtar kelimesi kullanılarak YÖK'ün tez merkezi veri tabanından ulaşılan tezlere Microsoft Excel programı aracılığıyla“Yayınlanma Tarihi”,“Yayınlanan Tezlerin Üniversitesi”,“Yayınlanan Tezlerin Türleri”,“Yayınlanan Tezlerin Çalışma Alanları”,“Yayınlanan Tezlerin Anabilim Dalı”şeklinde ayrılarak karşılaştırılmış ve“Yayınlanan Tezlerin Araştırma Amacı/Yöntemi ile Araştırma Bulguları”özetleyici içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de 2005-2020 yılları arasında hile denetimi konusunda yayınlanan lisansüstü tezlerine yönelik içerik analizi çalışmasını gerçekleştirerek hile denetiminin yeri ve önemine ilişkin dikkat çekmektir. Bu amaçla 2005-2020 yılları arasında Türkiye'de yazılmış olan tezlerden 23 adeti yüksek lisans ve 2 adeti doktora olmak üzere toplamda 25 adet tez bu çalışma kapsamında incelenmiştir. Bu çalışmalar tasnif edilerek tablolar halinde sunularak uygulamalarının sonuçları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of the sensational accounting scandals in the past, academics, researchers and legislators have opened a separate parenthesis to fraud and fraud auditing. When the material and moral dimensions of the scandals are examined, large-scale losses have emerged. At this point, it has become a necessity for all parties to focus on fraud and fraud audit. The study consists of 3 main parts. In the first part, the concepts of error and fraud are explained and information about errors and frauds occurring in businesses is given. In the second part, the concept of fraud audit is mentioned in general. In the third part, the theses, which were accessed from the thesis center database of YÖK by using the keyword“Fraud Audit”published in Turkey between 2005-2020, are compared with using Microsoft Excel Programme by dividing them as“Publication Date”,“University of Published Theses”,“Types of Published Theses”,“Study Areas of Published Theses”“Divisions of Published Theses”and“Research Purpose/Method of Published Theses and Research Findings”were evaluated with the method of summative content analysis. The aim of this study is to draw attention to the place and importance of fraud auditing by conducting a content analysis study for postgraduate theses on fraud auditing published in Turkey between 2005-2020. For this purpose, a total of 25 theses written in Turkey between the years 2005-2020, 23 of which are master's and 2 are doctoral theses, were examined within the scope of this study. These studies were classified and presented in tables, and the results of the applications included in the studies were evaluated.