Türkiye'deki dil ve konuşma terapistlerinin kekemeliğe ilişkin özyeterlik düzeylerinin incelenmesi
The investigation of self-efficacy levels of speech and language therapists in Turkey on stuttering
  1. Tez No: 781878
  2. Yazar: NAGİHAN TUNCER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURDAN CANKUVVET AYKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Psikoloji, Sağlık Eğitimi, Linguistics, Psychology, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Dil ve konuşma terapisti, Kekemelik, Özyeterlik, Speech and language therapist, Stuttering, Self efficacy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmada Türkiye'deki dil ve konuşma terapistlerinin (DKT) kekemeliğe ilişkin özyeterlik düzeyleri incelenmiştir. Bu inceleme kapsamında araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden betimsel model ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplamak amacıyla 'Dil ve Konuşma Terapistlerinin Kekemeliğe İlişkin Özyeterlik Anketi' geliştirilmiştir. Anket, genel bilgiler, hizmet sağlama, değerlendirme ve müdahale olmak üzere 4 alt bölüm 25 maddeden oluşmaktadır. Anket aracılığıyla 195 DKT' den veri toplanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri SPSS v25 kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde Pearson Korelasyon Analizi, Bağımsız Örneklemler T-testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, Türkiye'deki DKT'lerin kekemeliğe ilişkin özyeterlik düzeylerinin, yaşa, cinsiyete, mezuniyet derecesine, DKT unvanı aldıkları eğitim düzeyine, meslekte çalışma süresine, görev yerine, mezuniyet sonrasında kekemelikle ilgili bir ders/kurs/ seminere katılma durumuna, eğitimleri boyunca akıcılık bozuklukları ile ilgili dersleri yeterli görme durumuna, üniversite eğitimi süresince kekemeliği olan bireylerle klinik uygulama yapma durumuna ve şu anki haftalık kekemelik seans sayılarına göre değişkenlik gösterdiği ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak katılımcıların kekemeliğe ilişkin özyeterlik düzeylerinin bireysel faktörlerden etkilendiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, stuttering self-efficacy levels of speech and language therapists in Turkey were examined. Within the scope of this review, the research was carried out with a descriptive model, one of the quantitative research methods. In order to collect data in the research, the 'Self-Efficacy Questionnaire for Speech and Language Therapists' was developed. The questionnaire consists of 25 items in 4 subsections: general information, service provision, evaluation and intervention. Data were collected from 195 DKTs by means of a questionnaire. Statistical analyzes of the obtained data were performed using SPSS v25. Pearson Correlation Analysis, Independent Samples T-test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were used in the analysis of the data. When the findings obtained from the research are evaluated, it is determined that the stuttering self-efficacy levels of DKTs in Turkey are determined by age, gender, graduation degree, the level of education they received the DKT title, the length of time they worked in the profession, the position of participation in a course/course/seminar on stuttering after graduation. It has been revealed that the students vary according to their ability to see the courses related to fluency disorders during their education, their clinical practice with individuals with stuttering during their university education, and the current number of weekly stuttering sessions. As a result, it was seen that the self-efficacy levels of the participants regarding stuttering were affected by individual factors.