Yazıcıoğlu Ahmed Bîcân'ın 1466 tarihli Müntehâ adlı eseri (V.233a-309a, metin-dil incelemesi-dizin)
Yazıcıoğlu Ahmed Bîcân's work titled Müntehâ dated 1466 (P.233a-309a, text-grammar-index)
  1. Tez No: 781997
  2. Yazar: AYNA ZAINALABIDEEN MOHAMMED MOHAMMED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERİFE ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Müntehâ, Yazıcıoğlu Ahmed Bîcân, Osmanlı Edebiyatı, Gelibolu, XV. Yüzyıl Osmanlı Nesri, munteha, Yazicioglu Ahmed Bican, Ottoman Literature, Gelibolu, XV. Century Ottoman Process
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 375
Özet
XV. yüzyılda Ahmed Bîcân tarafından kaleme alınan Müntehâ adlı eser, başlangıçta Bîcan'ın daha önceden ağabeyi Yazıcıoğlu Mehmed'in Arapça eserine yaptığı aynı adlı tercümenin yeniden elden geçirilmiş bir nüshası sanılmıştır. Fakat iki eser hakkında yapılan tavsîf çalışması sonucunda farklı eserler olduğu ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın konusunu, İBB Atatürk Kitaplığında Bel_Yz_K0784 numara olarak kaydedilmiş ve Ahmed Bîcân'ın 1466 yılında tamamladığı ikinci Müntehâ adlı eserin el yazmasının 233a-309a varakları oluşturmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde araştırmanın amacı, önemi, kapsamı ve sınırlılıkları üzerinde durulmuş, ikinci bölümünde ise Ahmed Bîcân hayatı ve eserleri hakkındaki bilgiler aktarılmış, eser ve eserin incelenen nüshası ele alınarak incelenecek metinle ilgili bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde metnin dil bakımından incelemesi yapılmıştır. Dördüncü bölümde metnin çeviri yazıya aktarımı yapılmış ve beşinci bölümde dizin oluşturularak eserle ilgili elde edilen bulgularla sonuca varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The work Müntehâ, written by Ahmed Bîcân in the 15th century, was initially thought to be a revised copy of Bîcan's previous translation of the Arabic work of his older brother Yazıcıoğlu Mehmed of the same name. However, as a result of the description study made about the two works, it has been revealed that there are different works. The subject of this study is the 233a-309a leaves of the manuscript of the second Müntehâ, which was recorded as Bel_Yz_K0784 in the İBB Atatürk Library and completed in 1466 by Ahmed Bîcân. In the introduction part of the study, the purpose, scope and limitations of the research are emphasized, and in the second part, information about the life and works of Ahmed Bîcân is given. In the third chapter, the text is analyzed in terms of language. In the fourth section, the text was translated into transcription, and in the fifth section, an index was created and a conclusion was reached with the findings about the work.