Cumhuriyet Döneminde Milas Yahudileri (1923-1948)
Milas Jews in the Republican Era (1923-1948)
- Tez No: 782048
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM AKÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Milas Yahudileri, Ulus-Devlet İnşası Politikaları, Varlık Vergisi, Milas Jews, The Nation-State Building Policies, Wealth Tax
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Çalışmamızın konusu, 1923-1948 yılları arasında Türkiye'de her alanda uygulamaya konulan ulus-devlet inşası politikalarından, Milas'ta yaşamış Yahudilerin nasıl etkilendiklerini, o süreçte ne gibi sıkıntılar yaşadıklarını, bunun yanı sıra sosyo-ekonomik anlamda bilinmeyen yönlerini ortaya koymaktır. Nitekim Milas'ta yaşamış Yahudilerle ilgili şimdiye dek yapılan çalışmalar yetersiz kalmaktadır. Bu çalışma buradaki boşluğu doldurmak açısından önem taşımaktadır. Bu tezi yazarken kullandığımız yöntemler, Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivi ve Cumhuriyet Arşivi başta olmak üzere, kişisel görüşmeler ve yapılan anket çalışmalarıdır. Bu çalışmadaki bilgiler, literatür araştırması, arşivden elde edilen belgeler, Yahudilerle yapılan anket çalışmaları ve onlarla komşuluk yapan kişilerle yapılan kişisel görüşmelerden elde edilmiştir. Bu çalışma, özellikle Yahudilerin 1923-1948 yılları arasında yaşadıkları zorlukları ve sıkıntıları gözler önüne sermenin yanı sıra onların gündelik hayattaki yaşantılarıyla ilgi de bilgi vermesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The subject of our study is to reveal how the Jews who lived in Milas were affected by the nation-state building policies implemented in every field in Turkey between the years 1923-1948, what kind of difficulties they experienced during that period, as well as their unknown socio-economic aspects. As a matter of fact, the studies on the Jews who lived in Milas so far are insufficient. This study is important in terms of filling the gap here. The methods we used while writing this thesis are personal interviews and written interviews, especially the Presidential Ottoman Archive and the Republic Archive. The information in this study was obtained from literature research, documents obtained from the archive, interviews with Jews and personal interviews with people who were neighbors with them. This study is important especially in terms of revealing the difficulties and troubles experienced by the Jews between 1923-1948, as well as giving information about their daily lives.