Türk mitolojisindeki hayvan figürlerinin Rauf Tuncer'in resimlerine yansıması
The reflection of animal figures in Turkish mythology on Rauf Tuncer's paintings
  1. Tez No: 782190
  2. Yazar: TUĞRUL ALPASLAN DAMGACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİH BÜYÜKKOL
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Mitolojisi, Hayvan Figürleri, Türk Resim Sanatı, Sembol, Destan, Turkish Mythology, Animal Figures, Turkish Painting Art, Symbol, Epic
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Çalışmada,“Türk Mitolojisindeki Hayvan Figürlerinin Rauf Tuncer'in Resimlerine Yansıması”konusu ele alınmıştır. Resim sanatı dünyası içerisinde Türk mitolojisi alanında kendine özgü üslubuyla ve yapmış olduğu resimleriyle ön plana çıkan Ressam Rauf Tuncer'in hayvan figürlerini yansıttığı resimlerinin analizi çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Çalışma konusunu oluşturan sanatçının hayvan figürlü eserleri, genel tarama modeline göre incelenerek çalışma içerisine dâhil edilmiştir. Nitel araştırma yöntemleri ve teknikleri kullanılarak gerçekleştirilen bu çalışmada, yapılandırılmış sanatçı görüşme formu/röportaj tekniği ile sanatçının yaşamı, sanatçı-eğitimci kişiliği ve Türk resim sanatına dair görüşlerine yer verilmiştir. Gerçekleştirilen literatür incelemeleri sonucunda çalışmanın kuramsal çerçevesinde, Türk mitolojisine dair kavramlara ve mitolojik hayvan figürlerine yer verilerek, Türk destanları, efsaneleri ve hikâyeleri içerisindeki hayvan tasvirlerinden yararlanılmıştır. Çalışmanın kuramsal çerçevesi doğrultusunda sanatçının hayvan figürlerini yansıttığı resimleri betimsel olarak analiz edilerek, biçim, form, renk, kompozisyon, hayvan motifleri, Türk sembol, simge ve damgaları Türk kültürü ve mitolojisi bağlamında yorumlanarak bu kapsamda uygulama çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Sanatçının incelenen resimlerinde, Türk kültürü ve ögelerini kendine özgün üslubuyla yorumlayarak çalışmalarına aktardığı görülmüştür. Çalışma kapsamında gerçekleştirilen literatür taraması sonucunda bu çalışmanın, Türk mitolojisi alanında yaptığı resimlerle önemli bir yere sahip olan Ressam Rauf Tuncer'in bilinmeyen eserlerinin alana kazandırılması ve tanıtılması, daha sonra yapılacak çalışmalar için kaynak oluşturması ve alandaki boşluğu doldurması açısından önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of“The Reflection of Animal Figures in Turkish Mythology on Rauf Tuncer's Paintings”is discussed in the study. The subject of the study is the analysis of the paintings of Rauf Tuncer, who stands out with his unique style and paintings in the field of Turkish mythology in the world of painting, in which he reflects animal figures. The animal-figured works of the artist, which is the subject of the study, were examined according to the general scanning model and included in the study. In this study, which was carried out using qualitative research methods and techniques, the artist's life, artist-educator personality, and his views on Turkish painting art were included with the structured artist interview form/interview technique. As a result of the literature review, within the study's theoretical framework, the concepts of Turkish mythology and mythological animal figures were included, and animal depictions in Turkish epics, legends, and stories were used. In line with the theoretical framework of the study, the paintings of the artist reflecting animal figures were analyzed descriptively, and the form, color, composition, animal motifs, Turkish symbols, sign and stamps were interpreted in the context of Turkish culture and mythology, and application studies were carried out in this context. It has been seen that the artist interprets Turkish culture and elements with his unique style and transfers them to his works in the examined paintings. As a result of the literature review carried out within the scope of the study, it is thought that this study is important in terms of bringing in and introducing the unknown works of Painter Rauf Tuncer, who has an important place with his paintings in the field of Turkish mythology, to form a source for future studies and to fill the gap in the field.