Travmatik anıya ilişkin otobiyografik bellek ve travmatik stres arasındaki ilişki ağının incelenmesi ve bellek yeniden yapılandurma terapisi etkinliği
Latent construct models related to the traumatic autobiographical memory and traumatic stress & efficacy of memory reconsolodation therapy
- Tez No: 782221
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL DURAK BATIGÜN, DOÇ. DR. İNCİ BOYACIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygu Düzenleme Stratejileri, Otobiyografik Bellek, Örtük Yapılar Modelleri, Bellek Yeniden Yapılandırma Terapisi, Emotion Regulation Strategies, Autobiographical Memory, Latent Constructs Models, Memory Reconsolidation Therapy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Mevcut tez çalışmasının ilk kısmında duygu düzenleme stratejileri, örtük otobiyografik bellek boyutları ve travmatik stres belirtileri arasındaki ilişkileri açığa çıkarmayı amaçlayan bir yapısal eşitlik modeli test edilmesi amaçlanmıştır. İkinci kısımda ise, -model testindeki teorik perspektifle tutarlı olarak- doğrudan travma anısını/anılarını hedefleyen bir müdahale yöntemi olan Bellek Yeniden Yapılandırılma Terapisi'nin (BYYT) etkinlik çalışması yapılmıştır. Model testine katılan 278 katılımcıya Demografik Bilgi Formu, Otobiyografik Bellek Fenomenolojik Özellikler maddeleri, Duygu Düzenleme Anketi ve Olayların Etkisi Ölçeği-R uygulanmıştır. Model testine katılan terapi almaya gönüllü 12 kişi, BYYT etkinlik çalışmasına katılmıştır. Süreç öncesi ve sonrası ölçüm alınan katılımcılara terapide ele aldıkları otobiyografik bellekleriyle ilgili olarak otobiyografik bellek fenomenolojik özellikler maddeleri, Olayların Etkisi Ölçeği-R, Otobiyografik Bellek İşlevleri Ölçeği ve Çok Boyutlu COVID-19 Ölçeği uygulanmıştır. Model testi sonucunda, belirli duygu düzenleme stratejilerinin yordadığı belirli fenomenolojik değişkenlerin travmatik stresi yordadığı ortaya konmuştur. Bulgular, ilgili literatür ışığında tartışılmıştır. Son olarak, BYYT etkinlik çalışmasında yer alan katılımcılarının travmatik stres, istemli anımsama, görsel detaylar, anının rahatsız edicilik düzeyi son test puanları ön test puanlarına göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azalmıştır. Ortaya çıkan bulgular, çalışmanın kısıtlılıkları ve gelecek çalışmalarda dikkate alınması gereken öneriler bağlamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this research, firstly, it is planned to test a structural equation model that aims to reveal the relationships between emotion regulation strategies, latent autobiographical memory dimensions and traumatic stress symptoms. Secondly, -consistent with the theoretical perspective of the model test- the efficacy study of Memory Reconstruction Therapy (BYYT), which is an intervention method that directly targets trauma memory(s), was conducted. Demographic Information Form, Autobiographical memory phenomenological characteristics items, Emotion Regulation Questionnaire and Impacts of Event Scale-R were applied to 278 participants. In addition, Twelwe participants who took place in the model test and volunteered to receive a therapy also participated in Memory Reconsolidation Therapy (MRT) efficacy study. Autobiographical memory phenomenological features items, Impacts of Event Scale-R, Autobiographical Memory Functions Scale and Multidimensional COVID-19 Scale were applied to the participants who were measured before and after MRT process. As a result of the model test, it was revealed that spesific phenomenological variables predicted by spesific emotion regulation strategies predict traumatic stress. The findings are discussed in the light of the existing literature. Finally, a significant difference was found between the pre and post-test of visual details, distressing, voluntary remembering, IES-R scores, in BYYT efficacy study. The results are discussed in the context of the limitations of the study and recommendations to be considered in future studies.