Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin spor yaralanması kaygı düzeyi ile çok alanlı kararlılık ve sporcu kimlikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Study on the relationship between sport sciences faculty students' sports injury anxiety level and their multi-domain decisiveness and athlete identities
- Tez No: 782248
- Danışmanlar: PROF. DR. SONER ÇANKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor yaralanması, Kaygı, Kararlılık, Sporcu Kimliği, Sports injury, Anxiety, Decisiveness, Athlete identity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmanın amacı, Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin spor yaralanması kaygı düzeyi ile çok alanlı kararlılık ve sporcu kimlikleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, Araştırmanın evrenini, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören öğrenciler; örneklemini ise bu öğrenciler arasından tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilmiş 334'ü kadın 641'i erkek toplam 975 birey oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Rex ve Metzler (2016) tarafından geliştirilen Caz vd. (2019) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Spor Yaralanması Kaygı Ölçeği”(SYKÖ), Haraburda (1998) tarafından geliştirilen Sarı (2010) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Çok Alanlı Kararlılık Ölçeği (ÇAKÖ), Brewer ve Cornelius (2001) tarafından geliştirilen Öztürk ve Koca (2013) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Sporcu Kimliği Ölçeği”(SKÖ) kullanılmıştır. Çalışmada, ölçek toplam puanlarının cinsiyet ve aktif spor yapma durumuna göre farklılık gösterip göstermediği Mann Whitney U test ile bölüm, sınıf, gelir, spor türü, spor yapma süresi ve spor yapma amacına göre farklılık gösterip göstermediği ise Kruskal Wallis H testi ile analiz edilmiştir. Araştırmada, öğrencilerin Spor Yaralanma Kaygısı, Çok Alanlı Kararlılık ve Sporcu Kimlik düzeyleri arasında anlamlı fakat zayıf ilişkiler tespit edilmiştir. 1 saat ve altında haftalık spor yapan katılımcıların YKK, ZAK, HKUK, SDKK ve YYK alt boyut toplam puanı, düşük gelire sahip olduğunu ifade eden öğrencilerin YYK alt boyut toplam puanları, kadın öğrencilerin erkeklere göre AÇK durumları en yüksek olduğu saptanmıştır. Araştırmada 3.sınıfta öğrenim gören ve 1 saatin altında haftalık spor yaptığını beyan eden katılımcıların çok alanlı kararlılık toplam puanları en düşük belirlenmiştir. Ayrıca haftada 6 saatin üzerinde ekonomik kazanç amacı ile spor yaptığını belirten öğrencilerin sporcu kimlik toplam puanları en yüksek iken, spor yapmayan ve serbest zamanı değerlendirmek için spor yaptığını ifade eden bireylerin sporcu kimlik durumları en düşük bulunmuştur. Bu bağlamda spor yaralanma kaygısı bireyin spor ve sosyal yaşantısında kararlı duruş sergilemesi yönünden geri planda kalmasına ve kendisini her açıdan sporcu hissetme duygusunu olumsuz yönde etkilediği düşüncesine çözüm üretmek amacıyla ne yapılacağına dair alanında uzman kişilerden destek alınarak ilgili tüm paydaşlara gerekli bilgilendirmenin yapılması önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is to analyze the relationship between sport sciences faculty students' sports injury anxiety level and their multi-domain decisiveness and athlete identities. In line with this purpose, the population of the study consists of students studying at Yaşar Doğu Faculty of Sport Sciences of Ondokuz Mayıs University in the academic year 2022-2023, and the sample group consists of a total of 975 individuals, 334 of whom are female and 641 of whom are male, who were randomly selected. Data collection tools used in the study are“Sports Injury Anxiety Scale”(SYKÖ) which was developed by Rex and Metzler (2016) and adapted into Turkish by Caz et al. (2019),“Multi-Domain Decisiveness Scale”(ÇAKÖ) which was developed by Haraburda (1998) and adapted into Turkish by Sarı (2010)“Athlete Identity Scale”(SKÖ) which was developed by Brewer and Cornelius (2001) and adapted into Turkish by Öztürk and Koca (2013). The study used the Mann Whitney U test to examine whether total scale scores differed by gender and status of doing sports actively, and the Kruskal Wallis H test to examine whether they differed by department, class, income, type of sports, duration of doing sports and purpose of doing sports. In the study, significant but weak relationships were found between students' Sports Injury Anxiety, Multi-Domain Decisiveness and Athlete Identity levels. The total score of YKK, ZAK, HKUK, SDKK and YYK sub-dimensions of the participants doing sports for 1 hour or less per week, the total score of YYK sub-dimension of students stating that they have low income and AÇK status of female students compared to males were determined to be the highest. In the study, the total scores of the multi-domain decisiveness of 3rd-year students who reported that they did sports for less than 1 hour per week were determined to be the lowest. It was also found that the athlete identity status of the individuals who didn't do sports and stated that they did sports to make use of their spare time was found to be the lowest while the athletes who stated that they did sports for more than 6 hours a week to gain money were the highest. In this context, it is important to provide all stakeholders with the necessary information by seeking support from experts in the field on what can be done to find a solution to the notion that the fear of sports injuries causes individuals to remain in the background in terms of a determined attitude in sports and social life and negatively affects the feeling of being an athlete in every way.