Çalışan kadınların toplumsal cinsiyet algılarının, psikolojik sağlamlık düzeyleri ve stresle baş etme yöntemleriyle olan etkileşimi
The interaction between the gender perception of working women and their psychological resilience and stress managing methods
  1. Tez No: 782304
  2. Yazar: MELİKE GÜNAY TURAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ EMRE ŞEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan Kadınlar, Toplumsal Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet Algısı, Psikolojik Sağlamlık, Stresle Baş Etme, Stresle Baş Etme Yöntemleri, Working Women, Gender, Perception of Gender, Psychological Resilience, Coping with Stress, Methods of Coping with Stress
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Davranış Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı, çalışan kadınların sahip oldukları toplumsal cinsiyet algılarının psikolojik sağlamlık düzeyleri ve stresle baş etme yöntemleri üzerindeki ilişki ve etkileri incelemektir. Araştırmanın örneklemini İzmir ili Bayraklı ve Bornova ilçelerinde eğitim sektöründe çalışan 25-55 yaşları arasında 205 kadın oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Demografik Bilgi Formu, Araştırmada Toplumsal Cinsiyet Algısı Ölçeği, Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği ve Stresle Baş Etme Yöntemleri Ölçeği kullanılmıştır. Veri toplama süreci katılımcılara yapılan bilgilendirmeler doğrultusunda çevrimiçi anket yoluyla gerçekleştirilmiştir. Ölçekler IBM SPSS 29 paket programıyla değerlendirilerek elde edilen verilerde normallik dağılımı, frekans analizi, faktör analizi, güvenirlik analizi, korelasyon analizi, regresyon analizi, t testi, tek yönlü varyans analizi yöntemleri uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre; katılımcıların toplumsal cinsiyet algı ve psikolojik sağlamlık düzeylerinin yüksek olduğu, stresle baş etmede çoğunlukla kendine güvenli yaklaşım yöntemini tercih ettikleri tespit edilmiştir. Toplumsal cinsiyet algısı ile kendine güvenli yaklaşım boyutu arasında pozitif yönlü kuvvetli ve anlamlı bir ilişki olduğu saptanırken çaresiz yaklaşım ve boyun eğici yaklaşım boyutları ile aralarında negatif yönlü güçlü ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ancak toplumsal cinsiyet algısı ile sosyal destek arama alt boyutu arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Toplumsal cinsiyet algısı ile psikolojik sağlamlık düzeyi arasında da anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yapılan regresyon analizlerinde ise katılımcıların toplumsal cinsiyet algılarının psikolojik sağlamlık düzeyleri ve stresle baş etme yöntemleri üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu bulgusu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship and effects of gender perceptions of working women on their psychological resilience levels and methods of coping with stress. The sample of the research consists of 205 women the ages between 25- 55, working in the education sector in Bayraklı and Bornova districts of İzmir. Demographic Information Form, Gender Perception Scale, Brief Psychological Resilience Scale and Methods of Coping with Stress Scale were used as data collection tools in the research. The data collection process was carried out through an online questionnaire in line with the information given to the participants. Normality distribution, frequency analysis, factor analysis, reliability analysis, correlation analysis, regression analysis, t test, one-way analysis of variance methods were applied to the data obtained by evaluating the scales with the IBM SPSS 29 package program. According to the findings obtained; It has been determined that the participants have high levels of gender perception and psychological resilience, and they mostly prefer the self-confident approach method in coping with stress. While it was determined that there was a strong and significant positive relationship between the perception of gender and the self-confident approach dimension, it was determined that there was a strong and significant negative relationship between the helpless approach and the submissive approach dimensions. However, no significant relationship was found between the perception of gender and the sub-dimension of seeking social support. A significant relationship was also found between the perception of gender and the level of psychological resilience. In the regression analysis, it was found that the gender perceptions of the participants had a significant effect on their psychological resilience levels and methods of coping with stress.