Troas Bölgesi'nde Aphrodite
Aphrodite in the Troad region
  1. Tez No: 782351
  2. Yazar: AYLA ÖMEROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Kült, Troas, Tapınak, Eponymos Prytanis, Cult, Troad, Temple, Eponymos Prytanis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu tez Troas Bölgesi'nde Aphrodite'yi incelemektedir. Bu kapsamda, Troas'ta Aphrodite kültünün varlığına ilişkin antik kaynaklar, arkeolojik eserler ve mimari kalıntılar araştırılarak Troas'tan ihraç edilen eserler incelenmiştir. Assos dışındaki Troas yerleşimlerinde ele geçen eserler daha önce yayınlanmıştır. Antik kaynaklar, Troas'ta Alexandreia Troas, Abydos ve Sestos'ta Aphrodite'ye ait tapınaklar olduğundan bahseder. Thasos'ta bulunmuş bir stel, Lampsakos'ta tanrıçanın eponymos prytanis görevini üstlendiğini yazar. Araştırmacılar, bu görevden yola çıkarak kentte tanrıçanın bir tapınağının olması gerektiğini düşünmüşlerdir. Kentte ele geçen eserler Aphrodite'nin Lampsakoslular için önemli bir yere sahip olduğunu desteklemiştir. Değinilen kentlerdeki verilerin yanı sıra Antandros, Parion, Assos, Tenedos, Skepsis, Dardanos Tümülüsü, Çan – Dumanköy Tümülüsü ve Apollon Smintheion Nekropolisi'nde ele geçen pişmiş toprak figürinler, Aphrodite kültünün Troas halkı için hem günlük yaşam hem de ahiret inancı açısından ne denli önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines Aphrodite in the Troad Region. In this context, ancient sources, archaeological artifacts and architectural remains regarding the existence of the cult of Aphrodite in Troad were investigated and the artifacts exported from Troad were examined. Apart from these, artifacts known to have been exported out of the Troad were also examined. Artifacts found in Troas settlements except of Assos have already been published. Ancient sources mention that there were temples of Aphrodite in Alexandria Troas, Abydos and Sestos in the Troad. A stele writes that the goddess assumed the role of eponymos prytanis in Lampsacus. Based on the aforementioned task, the researchers thought that there must have been a temple of the goddess in the city. The artifacts found in the city supported that Aphrodite had an important place for people of Lampsacus. In addition to data from the cities mentioned above, the terracotta figurines found in Antandros, Parion, Assos, Tenedos, Skepsis, Dardanos Tumulus, Çan-Dumanköy Tumulus and Necropolis of Apollon Smintheion reveal how important the cult of Aphrodite was for the people of the Troad, both in daily life and in belief of afterlife.