İnsan bakım kuramı ve öz şefkat temelli psikoeğitimin hematolojik kanser tanılı bireylerin öz şefkat, anksiyete ve depresyon düzeylerine etkisi
The effect of human caring theory and self-compassion-based psychoeducation on self-compassion, anxiety and depression levels of individuals diagnosed with hematological cancer
  1. Tez No: 782376
  2. Yazar: ÖZGÜ SERÇE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN GÜNÜŞEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: öz şefkat, anksiyete, depresyon, hemşirelik, kanser, self-compassion, anxiety, depression, nursing, cancer
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışma İnsan Bakım Kuramı ve öz şefkat temelli psikoeğitimin hematolojik kanser tanılı bireylerin öz şefkat, anksiyete ve depresyon düzeylerine etkisini incelemek amacıyla ön test-son test tek gruplu yarı deneysel olarak yapılmıştır. Çalışma 18 yaş üzeri, okur-yazar olan ve Türkçe konuşan ve anlayan 29 hematoloji hastası ile tamamlanmıştır. Çalışma verileri Kişisel Bilgi Formu, Öz Duyarlılık Ölçeği, Hastane Anksiyete Depresyon Ölçeği ile toplanmıştır. Hastalara İnsan Bakım Kuramı ve öz şefkat temelli bireysel psikoeğitim uygulanmıştır. Veriler girişim öncesi, girişim sonrası, 1. ay ve 3. ay olacak şekilde toplanmıştır. Verilerin analizinde tekrarlı ölçümlerde varyans analizi ve nonparametrik testlerden Friedman analizi kullanılmıştır. Çalışmada katılımcıların toplam öz şefkat düzeyi, öz sevecenlik, öz yargılama, paylaşımların bilincinde olma alt boyutlarında ölçümler arasında anlamlı bir sonuç bulunurken, izolasyon, bilinçli farkındalık, aşırı özdeşleşme alt boyutlarında anlamlı fark bulunmamıştır. Anksiyete ölçümleri arasında girişim öncesi ve girişim sonrası, girişim öncesi-1. ay ve girişim öncesi-3. ay ölçümleri arasında, depresyon ölçümlerinde ise girişim öncesi ve girişim sonrası ve girişim öncesi-3. ay anlamlı fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a pretest-posttest single-group quasi-experimental study to examine the effects of Human Caring Theory and self-compassion-based psychoeducation on the self-compassion, anxiety and depression levels of individuals diagnosed with hematological cancer. The study, 29 hematology patients over the age of 18 who were literate and could speak and understand Turkish were completed. Study data were collected with Personal Information Form, Self-Compassion Scale, Hospital Anxiety Depression Scale. Human Caring Theory and self-compassion-based psychoeducation was applied individually. Data were collected before the intervention, after the intervention, at the 1st month and at the 3rd month. Analysis of variance in repeated measures and Friedman analysis, one of the nonparametric tests, were used in the analysis of the data. While there was a significant result between the measurements in total self-compassion, self-kindness, self-judgment, and common humanity, no significant difference was found in isolation, mindfulness, and over-identification. It was determined that the anxiety levels of the patients were lower after the intervention, in the 1st month and at the 3rd month than before the intervention In depression levels, post-intervention and 3 month significant difference was found.