Özel okullarda yetenek yönetimi uygulamaları ve öğretmenlerin iş performansları arasındaki ilişki
The correlation between talent management practices and teacher performance in private schools
  1. Tez No: 782585
  2. Yazar: SEHER ESTELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN BİLGE KESKİNKILIÇ KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yetenek, Yetenek Yönetimi, Öğretmenlerin iş Performansı, Özel Okullar, Talent, Talent Management, Teacher Performance, Private School
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmanın amacı, özel okullarda çalışan yöneticilerin yetenek yönetimi uygulamalarının ve öğretmenlerin iş performansları arasında bir ilişki olup olmadığını saptamaktır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2021-2022 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Esenyurt ilçesine bağlı her kademedeki özel okulda görev yapan 1700 öğretmen oluşturmaktadır. Basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile evrenden seçilen 405 öğretmene veri toplama araçları uygulanmıştır. Araştırmada, ''Demografik Bilgi Formu'' ''Özel Okullarda Yetenek Yönetimi Uygulamaları Ölçeği'' ile“Öğretmen Performans Değerlendirme Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinden önce verilerin normal dağılıp dağılmadığına bakılmış, veriler normal dağılım gösterdiği için parametrik testler uygulanmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde, ortalama, minimum, maksimum, standart sapma, t testi, tek yönlü varyans analizi, post hoc ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada ulaşılan sonuçlar aşağıdaki gibidir: Araştırmada yetenek yönetimi toplam puanında ve yetenek kültürü ile yetenek geliştirme alt boyutlarında, performans değerlendirme toplam puanında ve alan bilgisi, öğrenme-öğretme sürecini hazırlama, iletişim, öğrenme-öğretme sürecinin yürütülmesi ve mesleki gelişim, mesleki tutum ve değerleri alt boyutlarında öğretmenlerin okullarındaki yetenek yönetimi uygulamalarına ve kendi iş performanslarına ilişkin görüşleri“orta düzey”olarak bulunmuştur. Araştırmada öğretmenlerin cinsiyetleri, öğrenim durumları, yaşları ve mesleki kıdemleri değişkenlerinde istatiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmamış olup, okul türü değişkeninde ise ilkokul düzeyinde öğretmenlerin görüşleri ortaokul ve lise düzeyindeki öğretmenlere göre olumsuz olarak ayrışmıştır buna ek olarak öğrenci sayısı öğretmenlerin görüşleri üzerinde anlamlı bir fark oluşturmuş, bu anlamlı farkın öğrenci sayısı arttıkça öğretmenlerin yetenek yönetimine daha olumlu yaklaştığı görülmüştür bu araştırma evreninde öğrenci sayısı 750'den fazla olan okullar pozitif yönde en yüksek anlamlı sonucu ortaya çıkarmıştır. Özel okullardaki yetenek yönetimi uygulamaları ve öğretmenlerin iş performansları arasında pozitif bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine whether there is cerrelation between talent management practices perceived by teachers working in private schools and teacher performances. Correlation survey model was used in the research. The population of the research consists of 1700 teachers working in a private school at all levels in the Esenyurt district of Istanbul in the 2021-2022 academic year. Data collection tools were applied to 405 teachers selected from the population with the random sampling method. In the research,“Demographic Information Form”,“Talent Management Practices Scale in Private Schools”and“Teacher Performance Evaluation Scale”were used. Before the analysis of the data, it was checked whether the data were normally distributed, and parametric tests were applied since the data showed a normal distribution. Frequency, percentage, mean, minimum, maximum, standard deviation, t-test, one-way analysis of variance (Anova), post hoc and Pearson correlation tests were used in the analysis of the data. Some important findings as results of the research are as follows: In the research, in the total score of talent management and in the sub-dimensions of talent culture and talent development, in the total score of performance evaluation and in the sub-dimensions of content knowledge, preparation of the learning-teaching process, communication, execution of the learning-teaching process and professional development, professional attitudes and values, teachers' perceptions of administrators' talent management practices and their views on their job performance were found to be“moderate”. In the study, no statistically significant difference was found in the variables of teachers' gender, educational status, age and professional seniority, and in the school type variable, the opinions of teachers at primary school level were negatively differentiated from those at secondary school and high school level. it was seen that as the number of students increased, teachers approached talent management more positively. It has been concluded that there is a positive correlation between talent management practices in schools and teachers' job performances.