Postmenopozal endometrial kalınlık artışı olan hastalarda sonobiyopsinin ve konvansiyonel yöntemin retrospektif olarak karşılaştırılması
Retrospective comparison of sonobiopsy and conventional method in post-menopausal patients with increased endometrial wall thickness
- Tez No: 782703
- Danışmanlar: PROF. DR. BERNA DİLBAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Menopoz, Endometrial Kalınlaşma, Salin İnfüzyon Sonografisi, Sonohisterobiyopsi
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Hastanemiz Reprodüktif Endokrinoloji kliniğine başvuran, postmenopozal asemptomatik olan ve transvajinal ultrasonografi esnasında endometrial kalınlıkta artış tespit edilen hastalarda yapılan Salin infüzyon sonografi (SIS) sonrası endometrial biyopsi ile sonobiyopsinin (SIS esnasında yapılan biyopsi) sonuçlarının tanısal doğruluk açısından karşılaştırılması ve iki grup hastada histeroskopi ile bu intrauterin patolojilerin teyit edilmesidir. Materyal ve Metod: Çalışmamıza 2015 Ocak ve 2015 Aralık tarihleri arasında T.C.S.B Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Menopoz polikliniğine, aktif şikayeti olmayıp rutin kontrol için başvuran değerlendirme sonrası endometrial kalınlığı ≥5 mm saptanan ve postmenopozal endometrial patoloji şüphesi bulunan hastalar alındı. Değerlendirme sonrası olası endometrial patolojileri saptamak için Salin infüzyon sonografi+Probe Küretaj (P/C) (Kontrol grubu) yapılan ardışık 50 hasta ve Sonohisterobiyopsi (Çalışma grubu) yapılan ardışık 50 hasta olmak üzere toplam 100 hasta çalışmaya dahil edildi. İki gruba son olarak da histeroskopiile değerlendirme yapıldı. Cerrahi menopoza girmiş olan, hormon replasman tedavisi alan, daha önceden jinekolojik malignite öyküsü olan, perimenopozal dönemde olan, tamoksifen kullanım öyküsü olan, akut pelvik inflamatuar hastalığı olan ve koagülasyon bozukluğu olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hasta dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Çalışma, Eğitim Planlama Kurulu'na sunuldu ve kurul onayı alındı. Verilerin tanımlayıcı istatistiklerinde ortalama, standart sapma, medyan en düşük, medyan en yüksek, frekans ve oran değerleri kullanıldı. Değişkenlerin dağılımı Kolmogorov Simirnov test ile ölçüldü. Nicel verilerin analizinde Mann-Whitney U test ve bağımsız örneklem t test kullanıldı. Nitel verilerin analizinde ki-kare test, ki-kare test koşulları sağlanmadığında Fischer test kullanıldı. Etki düzey ve cutoff değeri ROC eğrisi ile araştırıldı. Uyum analizinde kappa uyum testi kullanıldı. Analizlerde SPSS 22.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma (Sonobiyopsi) ve Kontrol grubu (SIS + P/C) demografik veriler, medikal öykü ve semptomlar dağılımı açısından karşılaştırıldığında iki grup arasında anlamlı fark bulunmamıştır. İki grup laboratuar verileri açısından karşılaştırıldığında SIS+PC grubunda total kolesterol değeri sonobiyopsi grubundan anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha yüksekti. SIS+PC grubunda FSH, HDL, E2 değerleri sonobiyopsi grubundan anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha yüksekti. İki grup menopoz semptomları, ek hastalıkları ve operasyon öyküleri açısından karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Çalışma (Sonobiyopsi) grubu ve Kontrol (SIS+P/C) grubunun ultrasonografik ve işleme ait özellikleri karşılaştırıldığında uygulama süresi kontrol grubunda anlamlı olarak düşük saptanmıştır (p=0.001). Her iki grupta anormal patolojiyi saptama oranı anlamlı farklılık göstermemiştir (p ˃ 0.05). Histopatoloji ile SIS+PC değerlendirmesi arasında anlamlı (p ˂ 0.05) (Kappa=0.638) uyum mevcuttu. Histopatoloji ile sonobiyopsisi değerlendirmesi arasında anlamlı (p ˂ 0.05) (Kappa=0.638) uyum mevcuttu. Her iki cihazda uyum yüksek olmasıyla birlikte sonobiyopside uyum rakamsal olarak daha yüksekti. SIS+PC grubunda başarılı olan ve olmayan grupta polip boyutu anlamlı farklılık göstermemiştir (p ˃ 0.05). Sonobiyopsi grubunda başarılı olunamayan hastalarda polip boyutu, başarılı olunan gruptan anlamlı olarak daha düşüktü (p < 0.05). Sonobiyopsi grubunda başarılı olunan ve olunamayan hastaların kestiriminde eğri altı alanı en yüksek polip boyutu cut off değeri 10 mm olarak belirlenmiştir. Polip boyutu 10 mm cut off değeri ile ayrıldığında başarılı olunan hastaların %96'sı, başarısız olunan hastaların %100'ü doğru tespit edilmiştir. Sonuç: Postmenopozal hasta grubunun genel özellikleri ve komorbiditeleri göz önünde bulundurulduğunda minimal invaziv, maliyeti düşük ve kolay uygulanabilir yöntemler öne çıkmaktadır. Çalışmamızda kullandığımız sonobiyopsi kateterinin daha geniş patolojileri de almayı sağlayan formlarının daha başarılı olacağını düşünmekteyiz. Salin infüzyon sonografi ve endometrial örneklemenin aynı anda yapılması postmenopozal hasta grubunda yararlı olacaktır. Histeroskopi, tüm bu çalışmalara rağmen altın standart olmaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Purpose of this study is to compare the diagnostic trusyworthiness of endometrial biopsy after Salin infusion sonography (SIS) against Sonobiopsy (Biopsy during SIS) in asymptomatic patients applied to our Reproductive Endocrinology Clinic with increased endometrial wall thichness which was detected by transvaginal ultrasonography and verification of these intrauterine pathologies with the help of histerescopy in both groups. Material and Method: Asymptomatic patients applied to T.C.S.B Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi for routine controls from January 2015 to December 2015 whose suspected of endometrial pathology due to endometrial wall thickness ≥5 mm revealed after examination included to our study. A total of 100 patients included to study which 50 of them underwent Salin infusion sonografi + Probe Curettage (Control Group) and 50 of them went under Sonohysterobiopsy (Patient Group) in order to detect endometrial pathology after examination. At last, all patients underwent a hysteroscopic examination. Exclution criterias were surgical menopause, hormone replacement threapy, history of gynecologic malignancy, patients in perimenopausal stage, history of tamoxifen treatment, acute pelvic inflamatory disease and patients with coagulopathy. Patient files were inspected retrospectively. Study presented to Education Planning Commitee and approved by the Commitee. Mean values, standart deviation, highest median value, lowest median value, frequency and ratio values were used for complementary statistics. Distrubition of variables were measured with Kolmogorov Simirnov test. Analysis of quantitive datas were evaluated with Mann-Whitney U test and independent sample T test. Analysis of qualitative variables were evaluated with Chi-Square Test and with Fischer test when Chi-Square test was not suitable. Effect level and cut-off values were evaluated with ROC curve. Kappa test was used for compatibility. SPSS 22.0 program was used for analyses. Findings: No significant difference was found between patient group (Sonobiopsy) and control group (SIS + P/C) in terms of demographic values, medical background and distrubition of symptoms. Cholesterol levels of SIS+P/C group were significantly higher compared to sonobiopsy group (p0.005). There was a significant correlation between histopathology and SIS+P/C (p0.05).