Türkiye'deki arı ürünlerinde HPLC yöntemi kullanılarak sitrinin, deoksinivalenol ve zearalenon düzeylerinin belirlenmesi
Determination of citrinin, deoxynivalenol, and zearalenone levels using the HPLC method in bee products in Türkiye
- Tez No: 782726
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OZAN EMRE EYUPOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Arı ürünleri, HPLC-UV, LC-MS/MS, maruziyet değerlendirmesi, mikotoksin, Bee products, exposure assessment, HPLC-UV, LC-MS/MS, mycotoxin
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Besin kalitesini olumsuz etkileyen ve dünya çapında aşırı israfa yol açan mikotoksin kontaminasyonu, insan sağlığı için risk oluşturmakta ve mikotoksinlere diyetle maruz kalmak, halen sağlık tehdidi olmaya devam etmektedir. Arı ürünleri içerdiği yüksek biyoaktif bileşikleri ve sağlığı geliştirici etkileri nedeniyle geleneksel ve modern tıpta en çok kullanılan doğal besinler arasında yer alır. Günümüzde arı ürünlerinin tüketimi ile herhangi bir veya birden fazla mikotoksinin vücuda alınıp alınmadığı belirsizliğini korumaktadır. Bu nedenle, çalışmamızda yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) yöntemi kullanılarak arı ürünlerinde (bal, polen, propolis ve arı sütü) sitrinin (SİT), deoksinivalenol (DON), zearalenon (ZEA) düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmış ve ek olarak diyetsel maruziyet değerlendirmesi yapılmıştır. Mikotoksin analizi HPLC-UV ile gerçekleştirilmiş ve mikotoksin saptanan numuneler, sıvı kromatografi-tandem kütle spektrometrisi (LCMS/MS) ile doğrulanmıştır. Risk değerlendirmesi için maruziyet marjı (MoE) yaklaşımı kullanılmıştır. Tüm numunelerin %79,5'inde en az bir mikotoksin tespit edilirken, en sık saptanan mikotoksinler ZEA (%37,5) ve DON (%35,7) olarak belirlenmiştir. Bal ve propolis numunelerinde üç mikotoksinin varlığı gözlemlenmiş, ancak bu numunelerde sadece DON için tespit limitinin üzerinde konsantrasyonlar saptanmıştır. Polen numunelerinde SİT tespit edilmezken, sadece bir arı sütü numunesinde SİT ((küçüktür)LOD µg/kg) görülmüştür. ZEA saptanan bal, polen ve propolis numunelerinde belirlenen konsantrasyonlar tespit limitinin altında iken, sadece bir arı sütü numunesinde ZEA miktarının tespit limitinin üzerinde (0,0094 µg/kg) olduğu belirlenmiştir. Yapılan maruziyet değerlendirmesi sonucu, dört arı ürünü grubu için hesaplanan değerler çalışılan üç mikotoksinin de sağlık açısından risk oluşturmadığını ortaya koymuştur. Ancak arı ürünü gruplarında mikotoksinlerin tespit edilmesi nedeniyle, bu besinlerin tüketiminden kaynaklanabilecek sağlık risklerinin kontrol altında tutulması için rutin toksikolojik analizler gerçekleştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Mycotoxin contamination, which negatively affects food quality and causes excessive waste around the world, poses a risk to human health and dietary exposure to mycotoxins still remains a health threat. Bee products are among the most used natural foods in traditional and modern medicine due to their high bioactive compounds and health-promoting effects. Today, it remains unclear whether any or more mycotoxins are taken into the body by the consumption of bee products. Therefore, in our study, it was aimed to determine the levels of citrinin (CIT), deoxynivalenol (DON), and zearalenone (ZEA) in bee products (honey, bee pollen, propolis, and royal jelly) using high-performance liquid chromatography (HPLC) method and additionally, dietary exposure assessment was performed. Mycotoxin analysis was performed by HPLC-UV and mycotoxin detected samples were confirmed by liquid chromatography-tandem mass spectrometry (LC-MS/MS). The margin of exposure (MoE) approach was used for risk assessment. While at least one mycotoxin was detected in 79.5% of all samples, the most frequently detected mycotoxins were ZEA (37.5%) and DON (35.7%). The presence of three mycotoxins was observed in honey and propolis samples, but only concentrations above the detection limit for DON were detected in these samples. While CIT was not detected in bee pollen samples, CIT ((small)LOD µg/kg) was observed only in one royal jelly sample. While the concentration values determined in honey, bee pollen and propolis samples in which ZEA were detected were below the detection limit, it was determined that the ZEA average concentration value was above the detection limit (0.0094 µg/kg) in only one royal jelly sample. As a result of the exposure assessment, the values calculated for the four bee product groups revealed that the three mycotoxins studied do not pose a health risk. However, due to the detection of mycotoxins in bee product groups, routine toxicological analyzes should be carried out in order to keep the health risks that may arise from the consumption of these foods under control.